Un assassí autoanomenat Diví comet crims i quan ho fa reprodueix els quadres del famós pintor català Salvador Dalí, el primer d'ells, 'El Crist de Sant Joan de la Creu'. L'assassí serà perseguit per un mosso d'esquadra, el sergent Alberto Olazábal, a la novel·la 'Diví' (Editorial Base) escrita per Oriol Canals. En una entrevista a l'ACN, l'escriptor ha negat que 'Diví' sigui un llibre surrealista, sinó que el surrealisme és el teló de fons dels fets que succeeixen. "És un thriller, novel·la negra amb capítols curts i ràpids amb un llenguatge molt amè, no passen coses estranyes i que ningú esperi un Robert Langdon", ha advertit, fent referència al protagonista de la saga escrita per Dan Brown.

Figueres desperta un dia amb la imatge macabra d'un crim que reprodueix 'El Crist de Sant Joan de la Creu' de Salvador Dalí. El mateix dia que s'inaugura una exposició retrospectiva, on hi són convidats reis, presidents i les autoritats del país, dedicada al pintor, el focus dels mitjans de comunicació se centrarà en un crucificat davant el Teatre-Museu Dalí. El sergent del Mossos d'Esquadra, Alberto Olazábal, haurà de pilotar la investigació. A partir d'aquí, aniran apareixent cadàvers que reprodueixen famosos quadres de Dalí com 'El gran masturbador' i 'La persistència de la memòria', entre d'altres.

Canals ha indicat que el llibre s'inicia amb un crucificat davant del Teatre Museu i arran d'aquí es desenvolupa tota l'acció de la novel·la. "Era una forma impactant de començar el llibre i atrapar el lector", ha declarat. 'Diví' fa un recorregut per diferents llocs per on va passar la vida de Salvador Dalí: Figueres, Girona, Barcelona, París, Madrid, Nova York i una pinzellada de San Francisco. "Faig un viatge per la seva trajectòria vital i el Diví visita diaris de cada lloc on exposa".

L'autor ha explicat que el Diví és una persona que es creu artista i que no ha nascut per fer el que fa i per divulgar a la seva obra "envia als redactors de cultura dels mitjans correus amb un cadàver esventrat i amb el procés de composició d'un quadre perfectament executat". Segons Canals, aquí hi ha una crítica "a cert tipus de periodisme que em fa fàstic tipus programes del matí d'Antena 3 i de Telecinco". Al llibre, ha afegit, també es fa una crítica a la pederàstia i a les societats religioses molt tancades.

A més de l'assassí i el mosso d'esquadra, un dels protagonistes del llibre, fictici, és un conseller honorífic de la Societat d'Art Surrealista que va viure els darrers anys de la vida de Dalí, tenien molt bona relació i eren amics i va veure el declivi i la mort del pintor. Ell és la principal autoritat mundial de Dalí.

L'autor ha admès que li agrada molt la figura de Salvador Dalí, més enllà del pintor. "És un personatge que m'ha tornat boig i em fascina... tot el món que l'envolta, la seva falsa o veritable bogeria", ha indicat. Per això, ha ressaltat que el personatge era prou interessant per a fer-ne una ficció sobre ell. Ha considerat que els catalans "no han gaudit gaire" de Dalí i segurament, ha explicat, per temes polítics, però "és un personatge fascinant". A partir d'això li va venir la idea d'escriure la novel·la 'Diví', mesclat amb el que és la seva gran passió: els thrillers i la novel·la negra.

Canals ha dedicat uns tres anys a la història, en la qual s'ha documentat amb persones del cercle de Dalí, un sergent dels Mossos d'Esquadra, amb conservadors i expositors del MNAC i amb forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya.

L'autor

Oriol Canals Vaquer (Barcelona, 1978) es va llicenciar en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera professional al departament de comunicació de la multinacional nord-americana Nike, al departament de màrqueting del diari 'Sport' i actualment és director de negoci del diari 'Ara'. És autor de 'Fills de mala mare' també de l'editorial Base.