Magnífic! (i amb això podríem posar punt final a aquesta ressenya). Si no fos... que bé cal exposar les raons que motiven tal entusiasme. Es tracta de la primera mostra del talent de Sebastià Serra com a escriptor (que té talent per il·lustrar és cosa sabuda i notòria). I en aquest cas opta per la poesia, oferint-nos un bestiari fet de quartets (estrofes de quatre versos) que brillen pel seu ritme, fluïdesa, ús del doble sentit o de la frase feta i humor irònic.

Però amb això no n´hi ha prou, encara! Cadascuna d´aquestes estrofes està íntimament relacionada amb allò que la imatge ens mostra, i, per si fos poc, cadascuna d´aquestes imatges ens remet més ençà o més enllà del llibre a una altra imatge on surt algun dels protagonistes del bestiari (o un secundari aquí, i protagonista allà), com en un joc de capses xineses. Així, la insignificant marieta que apareix a la primera plana tindrà molt protagonisme a la segona i en veurem la fi a la darrera. O la gallina que treu la cresta per l´angle inferior dret aquí mereixerà una estrofa a la tercera plana i farà el xafarder a la quarta.

Estem habituats que les il·lustracions d´un poemari siguin, habitualment, imatges soltes, aïllades, sense relació entre una i altra, sense més nexe d´unió que el de sortir d´una mateixa mà i obtenir així una coherència estilística decorativa. La gràcia i el mèrit d´aquest bestiari rau en el fet que estrofa i imatge no van cadascuna pel seu cantó, sinó que estan relligades entre si de manera indissoluble, tant en la doble plana com en la concatenació d´aquestes.

El llibre esdevé així un àlbum amb tots els ets i uts, que obliga el lector a llegir i apreciar, d´entrada, què diu el text per copsar-ne la musicalitat, el doble sentit i la seva relació intertextual amb frases fetes o costums i cançons tradicionals, però també li cal remetre´s ineludiblement a la il·lustració, exigint-li mirar i remirar la imatge de cadascuna de les dobles planes i anar endavant i endarrere d´un bestiari protagonitzat per les humils bestioles de cada dia (aranyes, marietes, gats, gossos, mosquits, hàmsters...), de manera que l´estona de lectura i relectura (del text i de la imatge) es multiplica exponencialment. Bravo!

Títol: Bestiari salvatge d'estar per casa

Autor/a: Sebastià Serra

Editorial: El Cep i la Nansa

A partir de 7 anys