Als seus 24 anys d'edat, hi ha qui considera a l'escriptora d'origen nigerià-nord-americà Tomi Adeyemi com la nova J.K. Rowling, després d'haver publicat la seva primera novel·la "Fills de sang i os", un llibre de literatura fantàstica, amb tots els protagonistes de color, que també arribarà al cinema.

La jove autora, que ha atrapat lectors com el basquetbolista Kobe Bryant, comenta que, sent una adolescent, es va adonar que cap de les grans nissagues de l'àmbit infantil i juvenil estava protagonitzada per persones de color com ella, que fins i tot en els seus primers esbossos literaris creava històries amb personatges blancs.

Davant aquesta circumstància, i acabada la universitat, després de graduar-se amb honors en Literatura Anglesa a la Universitat de Harvard, es va asseure davant l'ordinador i va pensar: "Per què no creo una història bona i negra, que fins i tot els racistes vulguin llegir?".

Segons la seva opinió, i una vegada "deixat de banda un problema d'autoestima", va imaginar què succeiria si creés una heroïna jove i negra, "que agradés a tot el món i que pogués contribuir a canviar els cors i a aconseguir que el món fora un millor lloc per viure".

D'altra banda, confessa que va escriure "Fills de sang i os" en un moment en el qual no parava de veure en els telediaris informacions sobre persones negres a les quals la policia nord-americana disparava i matava i que aquest fet està en el rerefons de la seva novel·la fantàstica, que a Espanya publica RBA Molí.

En aquest relat, Adeyemi crea un univers, inspirat en la cultura d'Àfrica occidental, narrat per tres veus diferents, Zélie, Amari i Inan.

Zélie, una jove negra de pèl blanc, i que té una manera de pensar bastant semblant a la de Tomi, és una heroïna que vol tornar la màgia a la terra de Orïsha, algo que va desaparèixer després que el rei del lloc, el tirànic Saran, ordenés que els membres de la tribu dels maji, fossin perseguits i aniquilats.

La noia descobrirà un dia que tornar la màgia fins a Orïsha depèn només d'ella, però haurà de ser més ràpida i astuta que el príncep hereu del tron, Inan, per aconseguir-ho.

Tomi Adeyemi, creant aquest un món fantàstic, amb "leopardaris" de neu i altres curioses i grans criatures, sense oblidar esperits venjatius amagats sota l'aigua, vol reivindicar la diversitat, tant racial com cultural, sense oblidar el feminisme.

Després de triomfar en l'última fira del llibre de Frankfurt i, en plena gira per Europa per presentar aquesta obra dirigida als més joves, la novel·lista argumenta que si està connectant tan bé amb públics molt diferents entre ells és perquè "incloc màgia, però és molt humana".

"Per a la meva les històries que compten sol amb un cavall volador, una fada i deu cavallers, no són suficients, han de comptar amb personatges que resultin molt humans, han d'emocionar, que el lector se'ls faci seus i els arribi a tocar amb les seves mans".

També no amaga que a través de Zélie, "i aquesta és la part més boja de la història, jo parlo i és per això que el lector es topa amb una qüestió com la de la brutalitat policial, molt present el dia a dia dels Estats Units".

Segons el seu parer, l'arribada de Donald Trump a la presidència "ha empitjorat encara més la situació, perquè la policia sempre ha estat brutal, però el que fa Trump amb les seves opinions és encoratjar l'odi civil, dóna combustible perquè s'ataqui a negres i marrons".

Per a Tomi Adeyemi, "abans dèiem que no volíem que la policia ens matés i ara diem que no volem que la policia ens mati ni que hi hagi blancs que odiïn als negres".

Encara que des del mes de març passat diu que amb prou feines ha estat deu dies a casa seva a San Diego (Califòrnia), avança que està escrivint la segona part d'aquesta trilogia, que la 20th Century Fox portarà a la gran pantalla pròximament. "Estic molt il·lusionada, crec que serà una pel·lícula especial, farem història", conclou.