19 de setembre de 2018
19.09.2018

Basté i Artigau exploren el valor de l'amistat i els seus límits al llibre d'intriga «Els coloms de la Boqueria»

El detectiu Albert Martínez investiga el cas d'una actriu assassinada al mercat de la Boqueria

19.09.2018 | 16:46
Els autors, al Mercat de la Boqueria

El periodista i presentador d''El món' a RAC1, Jordi Basté, i el dramaturg Marc Artigau tornen a les llibreries un any després de publicar 'Un home cau' (Rosa dels Vents) amb el thriller 'Els coloms de la Boqueria', publicat també per Rosa dels Vents. "Han matat una dona a la Boqueria (...) L'han trobada aquest matí quan un carnisser ha obert la parada".

El detectiu Albert Martínez torna per investigar el cas d'una actriu assassinada al mercat de la Boqueria, qui aquells dies, casualment, estava fent funció al Teatre Romea. Basté ha assegurat que 'Els coloms de la Boqueria' és un llibre sobre el valor de l'amistat i sobre el seus límits. En les històries creuades del llibre "totes tenen un component de tractar sobre fins on pot arribar una amistat", ha destacat el periodista. Aquesta novel·la també es publica en castellà amb el títol 'Las palomas de la Boqueria' al segell Grijalbo.

Quan van acabar 'Un home cau', el "cap ja els hi bullia" als dos autors per a escriure un segon llibre –De fet ja tenen en ment un tercer-. Artigau ha recalcat que han repetit la fórmula de dues veus narratives en una mateixa història. A 'Un home cau', l'Albert Martínez era el narrador i sempre es va alternant amb un segon punt de vista.

En el primer llibre aquest segon punt era un home i a 'Els coloms de la Boqueria' la narradora és la Mònica que és aspirant a ser actriu. Basté ha apuntat que el llibre està escrit a partir de "dues visions molt radicals i diferents" i Artigau ha afegit que això ajuda pel ritme de la novel·la. "Quan ens posem a escriure en un 70/80% tenim l'estructura feta, tot i que sempre poden aparèixer coses noves", ha apuntat Artigau.

Basté ha recalcat que el llibre té com un dels seus grans temes l'amistat. En la mateixa línia, Artigau ha indicat que la novel·la parla també de l'amistat i de "quins són els mecanismes que fan que una traïció d'una amistat pot ser més dolorosa que la de parella". Ha assenyalat que la venjança és "un dels motors dels personatges".

El periodista ha fet referència a la importància de l'espai on té lloc la novel·la: el Mercat de la Boqueria. "Jo venia de petit amb la meva àvia a la Boqueria a comprar". Ha recordat que li marcava molt fa anys quan als mercats es penjaven els ànecs pel coll. "Era una exhibició de la tragèdia i vaig pensar que la millor exhibició de la tragèdia és que pugui passar una cosa com aquesta a una persona".

A pocs metres d'aquest lloc, el carrer Hospital allotja el teatre Romea, que serà un dels escenaris de l'acció d'aquesta novel·la. De fet, el llibre també gira al voltant del món del teatre i, sense anar més lluny, l'assassinada treballava en aquella època al Teatre Romea. Artigau ha apuntat que s'expliquen coses de l'interior del teatre, però "com qualsevol altra sector té les mateixes llums i ombres".

Preguntat per l'evolució del personatge principal, Basté creu que l'Albert Martínez "s'ha fet més esquerp" en aquesta obra. Ha assenyalat que a mesura que es va escrivint el personatge va creixent i li ha anat agafant estima.

Audio-llibre

Així mateix, aquesta obra és la primera en audio-llibre, en la seva versió en català, de Rosa dels Vents. 'Els coloms de la Boqueria' es podrà escoltar a través d'aplicacions.

Aquest és el segon llibre de ficció de Jordi Basté, qui ja ha publicat llibres com 'L'esport als matins de Catalunya Ràdio' (1997), 'El Barça del canvi. Una cronologia personal' (2007), 'Crisi, mentides i grans oportunitats' (2009), 'En efectiu o amb targeta' (2010) i 'Sapigueu que...' (2011). Mentre, Artigau, que és col·laborador d''El món' a RAC1, ha publicat, entre d'altres, la novel·la juvenil 'Els perseguidors de paraules' i, en poesia, 'Primers Auxilis', 'Vermella' i 'Desterrats'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook