L'escriptor Pere Joan Martorell publica la novel·la «La memòria de l'Oracle» (Edicions de 1984), Premi Mallorca de Narrativa 2017. L'obra narra la història d'una mare i la seva filla que busquen el pare que va desaparèixer durant la guerra. L'escriptor, que és mes conegut per la poesia, opina que l'enfocament d'aquesta novel·la és peculiar: «la voluntat era trobar un punt de vista alternatiu de la Guerra Civil i , sobretot, una manera diferent de narrar».

En el llibre s'hi poden trobar paraules específiques, expressions i frases fetes del mallorquí i també del poble de l'autor. Martorell ha exemplificat que «veig que les noves generacions van perdent la riquesa del llenguatge; per als meus fills tot són arbres i ocells, quan n'hi ha multitud d'espècies» i que en aquesta novel·la vol «jugar amb aquest bagatge lingüístic» i «recuperar una certa riquesa de les paraules».

Aquesta novel·la té una forma molt lírica a causa de l'experiència de l'escriptor en el gènere de la poesia. Així, assegura que «el ritme, la forma, l'estil i el llenguatge es noten». Pere Joan Martorell tenia la intenció de «crear una atmosfera freda, angoixant i fosca» i, per això, «els dies, l'estiu, la calor i la platja gairebé no existeixen, i només es parla de fred, neu i foscor». Un dels referents de Martorell és l'escriptor mallorquí Blai Bonet, que creu també aconseguia retratar aquesta atmosfera tèrbola en les seves novel·les.