Primer van ser les bestioles; després els arbres, les plantes, les flors i els fruits. I ara, els sentiments. L'univers poètic de Joana Raspall (1913-2013) continua tenint en el manresà Josep Maria Aloy, crític i expert en literatura infantil i juvenil, el seu baluard.

Reivindicador i admirador de la poeta de Sant Feliu de Llobregat, el 2014 inaugurava una nova col·lecció de Pagès Editors, Nandibú Singular, amb Bestiolari, un llibre on Aloy recopilava els 111 poemes infantils de l'autora que protagonitzaven animals. L'èxit no es va fer esperar: va ser un dels volums més venuts a la Setmana del Llibre en Català i se'n va fer tres edicions. El 2016 sortia al mercat Olor de maduixa, 103 poemes dedicats al món vegetal, i ara, dos anys més tard, Amb sabates de molsa, 118 poemes que fan referència als sentiments i emocions i que avui (19 h) es presenta a la llibreria Papasseit de Manresa. Les il·lustracions de tots tres volums són de la terrassenca Anna Clariana.

De poemes per a infants, Joana Raspall en va escriure 632, repartits en una dotzena de llibres, explica Aloy. Però no existia cap volum que els aplegués per temàtiques. Després d'haver recopilat els dedicats al món animal i al vegetal, Aloy va pensar que si hi havia un tema comú a tots els llibres de poesia infantil que havia escrit Raspall aquest era el que es nodria dels sentiments. «Joana Raspall era una gran observadora, i com de bé sabia expressar una emoció!». L'amistat, l'enamorament, la solidaritat, la complicitat, l'alegria, la tristesa... El secret de la poeta és, per a Aloy, que «qualsevol poema seu és entendridor perquè tot el que hi explica l'ha viscut o l'ha sentit abans. És emocionant perquè arriba al lector. Ella hi deixava el cor».

Per a la presentació d'avui, explica el manresà, va demanar «voluntaris per llegir un poema». I n'han sortit una vintena. Sorprenent? Segurament, però, com remarca Aloy, «ella escrivia poemes per buscar la complicitat amb el lector». Acompanyant Aloy hi intervindran Marta Luna, professora d'escriptura i didàctica de la llengua, la il·lustradora Anna Clariana i l'editor del volum, Ramon Besora.

Si bé Joana Raspall és un nom referencial de la poesia per a infants, i encara que la temàtica del llibre Amb sabates de molsa pot allargar «per dalt» el topall dels lectors, Aloy té molt clar que «l'edat desapareix a l'hora de llegir poesia». I en el cas de Raspall l'objectiu és «deixar sortir el nen que portem a dins» perquè el que toca la fibra de la poeta és «com transmet el que diu».

Hi ha prou poemes per a un quart volum temàtic? Aloy explica que ara ja «en portem la meitat», de poemes infantils, però un nou llibre el dedicaria «a la natura des del punt de vista del pas del temps». De matèria prima, n'hi ha.