23 de octubre de 2018
23.10.2018

David Martí guanya el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb «El pirata de Cala Morisca»

L'autor de 'Les bruixes d'Arnes' torna amb un llibre d'aventures sobre un pirata de Sitges

23.10.2018 | 11:13
David Martí, guanyador del Premi Nèstor Luján.

David Martí (Barcelona, 1970), autor de 'Les bruixes d'Arnes' i 'La metgessa de Barcelona', ha guanyat el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb 'El pirata de Cala Morisca' (Columna Edicions), un llibre d'aventures sobre un pirata de Sitges. La història se situa a l'any 1779, on l'Amat Vidal, un jove pescador de Sitges enamorat del mar, li canvia la vida el descobriment d'un gran secret familiar i l'entrega a traïció de la seva estimada Vinyet a Lord Templeton, un noble anglès, per saldar un gran deute familiar. El protagonista acabarà enrolat en un vaixell pirata, en el qual viurà aventures extraordinàries i descobrirà el valor de l'amistat, el coratge, la fortuna i l'amor verdader.

Martí ha explicat que 'El pirata de Cala Morisca' és un homenatge que l'autor ha fet als clàssics "de tota la vida: És una novel·la de pirates, d'aventures, d'amor, de 'vendetta' amb l'esperit d''El comte de Montecristo'". Entre els escriptors i llibres de referència, ha citat 'Master and Commander' de Patrick O'Brian; 'L'illa del tresor' de Robert Louis Stevenson; 'El corsari negre' i 'Sandokan, el tigre de Malàisia' d'Emili Salgari; 'El pirata' de Joseph Conrad; 'Pirates' d'Alberto Vázquez Figueroa i 'Cabo Trafalgar' d'Arturo Pérez Reverte.

Els escenaris de la novel·la 'El pirata de Cala Morisca' són el Mar Mediterrani, l'Oceà Atlàntic, el Mar del Carib, el Mar dels Set Colors i les Illes de Sobrevent, i cita fets reals com la signatura del decret de Lliure Comerç amb Amèrica, el tràfic d'esclaus, la guerra d'independència americana i la pirateria al Carib.

L'autor ha apuntat que la novel·la comença a Sitges, on el protagonista de la història és un pescador sitgetà i "la contrapart és que el pare de la seva estimada i el seu millor amic és un viticultor i vol vendre el vi a Amèrica a partir del decret de lliure comerç". La història fa referència al destí, la fortuna i els misteris que a un l'hi té reservada la vida, ha assegurat Martí. "El protagonista per una mena d'accident acabarà embarcat sense voler-ho rumb a Cuba", ha indicat. Glòria Gasch, editora de Columna, ha ressaltat que al protagonista el mou l'amor. El comerç de Sitges en aquella època, ha explicat l'escriptor, s'enfocava a l'Illa de Cuba. Martí ha recalcat que també tracta sobre el tràfic d'esclaus. "Una cosa que vaig aprendre és que els negrers estaven disposats a llançar persones al mar si es veien en perill".

L'autor


Abans de dedicar-se a l'escriptura, David Martí va treballar de professor, consultor i responsable de projectes relacionats amb les tecnologies. Un dia però va decidir deixar-ho tot i canviar de vida a 'La revolución interior' i 'El guerrer adormit' va explicar aquest procés. Entre altres, ha publicat les novel·les 'Les bruixes d'Arnes' i 'La metgessa de Barcelona'.

L'escriptor David Martí ha recordat com fa vuit anys era un executiu de vestit i corbata i es dedicava a gestionar projectes de tecnologia i cada dia s'havia de prendre tres ansiolítics per aguantar el ritme. "El fet de guanyar un premi com aquest em reafirma amb aquella decisió que vaig prendre fa vuit anys i confirmar-me que no em vaig equivocar. Haver penjat el vestit i la corbata per dedicar-me a escriure i guanyar un premi com aquest parlant de pirates és la bomba".

Premi Nèstor Luján


El Premi Nèstor Luján es va crear el 1997, dos anys després de la mort de l'autor que hi dona nom i està convocat per Columna Edicions i s'hi poden presentar novel·les escrites en català de gènere històric. L'any passat el va guanyar Xulio Ricardo Trigo amb 'L'homenatge'. El jurat està format per Glòria Gasch, Tin Luján, Vicent Sanchis, Jaume Sobrequés i Maria Carme Roca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook