L'escriptora Care Santos torna a les llibreries amb una història sobre la maternitat i també la paternitat a «Tot el bé i tot el mal» (Columna) i el suicïdi adolescent és el protagonista. L'història retrata a una mare, que no és perfecte i que creia que ho tenia tot solucionat, que veu com li canvia la vida quan el seu fill de 17 anys intenta suïcidar-se llençant-se a les vies del tren. L'escriptora ha assenyalat que fa temps que escriu per adolescents, però que en aquest cas «tenia ganes d'escriure una novel·la sobre adolescents que ells encara no poguessin llegir-la». «Tot el bé i tot el mal» és el retorn a la novel·la de Santos després de guanyar el Premi Nadal 2017 per el llibre «Mitja vida».

En aquest llibre La Reina és la protagonista. Ella té un marit, un exmarit, un amant,un fill adolescent, una vida que li agrada i una bona feina i sou. Aparentment ho té tot, però mentre està de viatge a Bucarest rep la notícia que el seu fill Albert de només 17 anys ha intentat treure's la vida a les vies del tren sortint de l'escola. Això farà que li canvï l'existència a la protagonista i en tot aquest periple una pregunta planeja al llarg del llibre: A que està disposada una mare per protegir el seu fill?

Santos ha explicat que aquest llibre és una novel·la que en el seu origen volia parlar sobre la maternitat i altres temes com els adolescents i el poc que se'ls coneix. Ha arribat a la conclusió, a partir de comentaris que li van fe sobra l'obra, que la novel·la també parla de la paternitat.

La protagonista, ha explicat, és una dona que professionalment li va molt bé i té una vida professional molt plena i no vol renunciar a ella. Tot i això, com a mare fa el que pot, però «no en sap gaire i tampoc és una mare abnegada que està sempre amb el seu fill». I en el moment que li expliquen l'intent de suïcidi del seu fill la seva culpabilitat «és més exagerada que la d'una altra mare perquè ella té motius per sentir-se culpable».

Suïcidi adolescent

L'escriptora ha destacat que el suïcidi adolescent és un protagonista de la novel·la i ja en el primer capítol es diu que un adolescent ha intentat suïcidar-se i la seva mare «tan forta veu com trontolla la seva vida i ha de moure moltes peces per posar en ordre la seva vida i se n'adona que allò és impossible de fer».

Sobre els adolescents, Santos ha dit que són com «una bestiola en procés de transformació cap al món adult, i el món adult és un món de secrets. Els adults ens protegim, mentim i expliquem mitges veritats i als fills els hi demanen que siguin transparents i ho deixen de ser quan arriben a l'adolescència i però això es porta molt malament».

La trama es condensa en menys de 24 hores, que és el temps que en què la protagonista queda encallada a l'aeroport de Bucarest a causa d'una tempesta siberiana, que li fa impossible tornar a Barcelona per a reunir-se amb la seva família. L'autora ha destacat la importància d'ubicar la història en un aeroport, on la protagonista hi està aturada sense poder-ne sortir. «Enlloc ens sentim les persones més poca cosa i vulnerables i és un no lloc i ens tracten molt malament i és el que li passa a ella, l'avió no surt i ningú li explica res».

El llibre està dividit en tres parts: «La bèstia de l'Est», «La nit més fosca» i «Stunt Woman», i emmarcada per un pròleg i epíleg que reuneix les cartes d'un investigador acadèmic a la recerca de certes cartes amb la protagonista de la història.

«Seguiré els teus passos»

«Tot el bé i tot el mal» tindrà una segona part que es dirà «Seguiré els teus passos», que es publicarà a mitjans de 2019, amb la història del pare de la protagonista.