El descobriment d'una carta sorprenent per part d'un brocanter fa néixer una aventura on el misteri, el perill, les conspiracions, la investigació i un repàs de la història al voltant de l'obra més emblemàtica de Gaudí agafen velocitat i atrapen el lector d'aquesta petita novel·la. El brocanter és un home sense escrúpols i una mica cínic que, atent al que revela la carta, voldrà apropiar-se d'un tresor secretament amagat a l'edifici de la Sagrada Família. En el camí es toparà amb dos nens que descobriran el que trama aquest personatge i s'interposaran en els seus plans.

Es tracta d'una novel·la curta, repartida en capítols breus, on el text de Salvador Comelles flueix amb concisió narrativa i a força de preguntes d´anticipació. L'aventura avança sostinguda sobre una àmplia base de dibuixos en llapis, obra de Francisco Torres Linhart. La novel·la està prolíficament il·lustrada: la meitat del llibre és ocupada per dibuixos que es reparteixen entre pàgines dobles, pàgines completes, mitges pàgines i petites vinyetes, una característica de la col·lecció a la qual pertany, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que aborda històries basades en fets i personatges històrics catalans. Tot en el llibre —des del disseny fins a la disposició de les il·lustracions, des de la fluïdesa de la sintaxi fins als canvis de tipografia— facilita la lectura als que comencen a aventurar-se en les seves primeres novel·les.

El fet que el secret es resolgui després de l'anàlisi atenta de la carta i d´un treball de recerca molt semblant al que pot encarregar-se en un curs escolar de primer cicle li dona al llibre un aire didàctic que en cap moment, però, entela el gaudi que ofereix una bona novel·la d'aventures.

Títol: El secret de la Sagrada Família Escriptor/a: COMELLES, Salvador Il·lustrador/a: Francisco Torres Linhart Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Pàgines: 68. A partir de 9 anys