L'escriptora Carla Gracia narra en el seu nou llibre 'L'abisme' (Univers) la "frustració" que pateix un important escriptor en crisi, l'Octavi Fontseca, i no només perquè fa temps que és incapaç d'escriure, sinó perquè el seu matrimoni i la seva vida s'ensorren, i el seu editor li proposa publicar amb el seu nom el manuscrit d'un escriptor desconegut. Gracia explica que es volia centrar en aquesta "frustració d'un escriptor gran que deixa de tenir idees i necessita agafar les d'un altre". L'art de l'escriptura està també en la base del llibre. Segons la seva autora, en una entrevista amb l'ACN, "si no ets capaç d'anar fins a les tenebres de tu mateix, el que escriuràs no valdrà la pena". Aquest dimecres s'ha publicat el llibre en català i Catedral el publicarà en castellà.

El protagonista, l'Octavi Fontseca, viu d'un passat que ja no existeix, de quan era un escriptor d'èxit. El seu editor, cansat d'esperar que arribi a l'editorial amb un nou èxit, li proposa publicar amb el seu nom el manuscrit d'un altre escriptor que és encara desconegut pel públic. Tot això passa en el mateix moment en el qual dos policies informen a l'Octavi que la seva mare, que el va abandonar quan era ben jovenet, ha aparegut morta, deixant un missatge amagat per al seu fill.

Gracia retrata la dificultat de ser escriptor i les complicacions del món editorial. "Al principi arribes amb el lliri a la mà i per molt que escriure sigui una vocació, és una industria amb les seves regles de joc". De fet, admet que les referències al sector del llibre les ha vist de prop o les ha viscut "com el tema de l'escriptor fantasma o el fet de prendre idees dels altres". Tot i això, no es volia centrar tant en el negoci editorial com en la frustració d'aquest escriptor "que deixa de tenir idees i que necessita agafar les idees d'un altre que no ha triomfat i fer-les seves". Ell però es qüestionarà contínuament sobre això. Gracia explica que l'obra també narra com l'escriptura és la narració de la pròpia vida i com cadascú narra els seus propis fets.

La nostàlgia i la tristesa embolcalla la vida del protagonista. Gracia creu que si una persona no entén bé els seus orígens, el seu passat, no podrà construir la seva vida "amb fortalesa". Això contrasta amb l'Octavi, el protagonista, que sempre ha volgut fugir del seu passat. L'autora l'ha definit com una persona "molt potent, que llegeix i va viure la diferència generacional entre les persones que van sortir de la guerra i lluitaven per sobreviure i els que van tenir dret a una educació". Ell va tenir dret a una educació, "llegia, és una persona reflexiva que analitza i té un sentiment de lluita de classes", però "sent la desigualtat com a pròpia i sent que no mereix créixer" i "no acaba d'abraçar el que es mereix: la felicitat i l'amor".

L'autora reconeix que el procés d'escriptura del llibre ha estat molt llarg des de la construcció de la història i d'estil. Gracia apostava per un estil que fes que el lector sentís que es troba dins de la ment del personatge principal, tot i que no sigui en primera persona. "L'estil ajuda molt a entrar en el protagonista i a jugar amb les seves imaginacions. El llibre parla molt de l'escriptura, de com jo puc anar a un hotel i imaginar-me les persones que han estat allà", afegeix.

Segons Gracia, "escriure és un procés de maduració i si no ets capaç d'anar fins a les tenebres de tu mateix, el que escriuràs no valdrà la pena". Creu que és important que els lectors llegeixin la seva obra, però que també ho és el procés d'escriptura. "El llibre l'he escrit en cinc anys, si tot fos només la publicació, el temps del procés d'escriptura hauria estat perdut".

L'autora

Carla Gracia és llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Ramon Llull. Després de realitzar un postgrau en Gestió i Resolució de Conflictes, un MBA internacional i d'estar vivint a França, Anglaterra i els Estats Units, va fer la volta al món i va ser en aquest viatge on va descobrir la seva vocació per l'ofici d'escriure. És professora associada de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), on dona classes de comunicació escrita i escriptura per a futurs periodistes, i professora d'escriptura al Laboratori de Lletres. És doctoranda en Escriptura Creativa per la Universitat de Bath Spa (Anglaterra). El gener de 2014 va publicar 'Set dies de Gràcia', que va ser traduïda a l'italià i al polonès. Per aquesta obra va rebre el premi Alghero Donna de literatura i periodisme en la secció internacional de la Fira del Llibre de Roma. Actualment, està escrivint la seva pròxima novel·la en anglès.