Després de publicar 'La novel·la de Sant Jordi', Màrius Serra torna a convertir a Oriol Comas i Coma, expert en jocs en la vida real, en protagonista del seu nou llibre, 'Jugar-s’hi la vida' (Amsterdam), en el qual el joc hi té un paper clau. La novel·la parteix de la trobada de dos morts en un pis del carrer del Carme al Raval: una anciana i un jove, que apareixen sense vida a l'apartament del damunt d'un narcopis de l'edifici. Comas haurà de posar el seu instint al servei d'aquest cas. Com també ha destacat l'editorial i Serra en roda de premsa acompanyat per Comas, l'obra és un elogi del joc pel joc davant del joc pel guany.

'Jugar-s’hi la vida' situa l'acció a la Barcelona actual i en la històrica Revolució dels Clavells portuguesa. L'autor ha explicat que el barri del Raval és l'escenari principal de la novel·la i n'ha destacat el contrast entre el Raval amb protestes veïnals, els narcopisos i la delinqüència i el Raval més institucional amb l'IEC, el MACBA i el CCCB. Així mateix, un altre escenari és Portugal. Comas és comissari del Festival DAU i en la ficció haurà de fer-se càrrec d'exportar la festa del joc a Portugal, on el certamen s'anomenarà DADO. "És una novel·la barcelonina, però té una dimensió portuguesa", ha explicat Serra.

Aquesta és una novel·la negra, la segona amb Oriol Comas i Coma com a protagonista i Serra ha assenyalat que a diferència de 'La novel·la de Sant Jordi', aquesta és ludo-criminal, ja que "se centra en el món del joc i no en el món editorial". Com ha destacat l'editorial i Serra en roda de premsa acompanyat per Comas, l'obra és un elogi del joc pel joc davant del joc pel guany.

La novel·la parteix de la trobada de dos morts en un pis del carrer del Carme de Barcelona amb totes les portes i finestres tancades per dins i els cadàvers estan xops. A la vegada, en aquell moment, a l'adjacent recinte de l'IEC del Carrer del Carme fan un homenatge als escriptors morts al darrer Sant Jordi. De fet, ha explicat, això és el que dona continuïtat respecte l'altra novel·la. Hi ha quatre personatges que venen de l'altra novel·la començant pel mateix Oriol Comas.

A 'Jugar-s'hi la vida', ha dit l'autor, "el joc torna a ser central, com en tota la sèrie sobre el Comas" i pren força el debat entre joc pel joc i el joc pel guany. Serra ha remarcat que en català no es diferencia entre el 'gaming' i el 'gambling' i s'utilitza "jugar" tan per referir-se a quan els nens juguen o a jugar al casino.

Big Data

Serra ha dit que la novetat del llibre és que "les forces del mal, els dolents de la novel·la, trafiquen amb diners i amb Big Data. Darrera hi ha les empreses que s'anomenen data brokers i que a partir de petites estratègies digitals intenten xuclar les dades i traficar amb elles". Així mateix, ha remarcat que ha volgut que el mateix Comas se senti temptat per aquestes "forces del mal" per passar-se a l'altra banda.

Serra també ha dit que els jocs que apareixen a la novel·la estan especialment creats pel llibre. Hi ha, per exemple, un joc de cartes que es diu 'Cuatro', hi ha jocs digitals en els quals la gent compra temps de vida i un joc amb google translator, entre d'altres. La roda de premsa s'ha fet a l'Aquàrium de Barcelona, ja que al llibre també hi apareix un videojoc que és una mena de joc de galls, però amb peixos.

Per la seva part, Comas ha admès que a ell li va tocar la loteria quan Màrius Serra li va fer la proposta d'escriure un llibre de ficció amb ell com a protagonista. "Em trobo que un escriptor em deixa entrar a la cuina, a com pensen, escriuen i com avança una novel·la, és un privilegi". A més, ha afegit, l'ha deixat afegir persones i dir-li per on continuar. "Per mi és bingo total, és de les coses divertides i interessants que m'ha passat a la vida".

Novel·la negra

Per altra banda, Serra ha declarat que igual com reivindica el joc, reivindica també la novel·la negra. "És literatura com el periodisme, columnisme... aplicada a unes lleis i unes normes. Això és una novel·la negra, però és narració i literatura".