El director d'orquestra i escriptor Xavier Güell (Barcelona, 1956) torna al món de la literatura amb la seva tercera novel·la 'Jo, Gaudí' (Galàxia Gutenberg) per explorar la vida i l'obra d'Antoni Gaudí. Amb un relat que barreja la realitat i la ficció, l'obra recupera els pocs documents escrits pel mateix arquitecte i el fa parlar en primera persona de la seva vida personal, familiar i sentimental, així com les raons profundes de les seves obres i el context històric i polític de finals del segle XX. Així, a través de vint-i-una cartes escrites pel mateix Gaudí i una reconstrucció imaginària dels fets, l'autor descendent d'Eusebi Güell, l'home que va finançar la majoria dels projectes de Gaudí, relata la vida de l'arquitecte mundialment reconegut, des de la seva infància a Reus fins al dia de la seva mort.

Xavier Güell assegura que no fa biografies, ni novel·les, sinó que es limita a interpretar entre les notes. "Volia presentar-lo de forma humana, presentar la seva obra i la seva vida de manera diferent a través de les poques coses que l'arquitecte i els seus deixebles van dir", assenyala l'autor. Per aquest motiu, publica un relat que pretén donar resposta a qüestions que giren entorn la maçoneria, la vida amorosa i professional de l'arquitecte. Així, el llibre proposa una manera d'aproximar-se a Gaudí amb una "ment creativa", explica l'editor de Galàxia Gutenberg, Joan Tarrida, qui assegura és "el fil que uneix totes les obres de l'autor".

"Fins ara pocs llibres han aprofundit tant en la figura de Gaudí", afirma Tarrida. I és que el llibre deixa molts interrogants sobre la religiositat, la sexualitat i la vida política de l'arquitecte en les seves pàgines. Els documents que fonamenten la novel·la narren episodis i converses que Gaudí només havia explicat al seu confident Alfons Trias, el remitent de les cartes vint-i-una cartes escrites a Puigcerdà quan l'arquitecte es refeia d'una malaltia que sostenen el relat. "Li explicava coses personals, vitals i de la seva creació que no havia dit a ningú més", explica Güell.

Així, a través del seu testimoniatge directe, l'autor descobreix "l'enorme personalitat" d'un dels "més grans artistes de tots els temps" i dels quals se'n sap "extremadament poc". El relat configura, doncs, una personalitat "molt més polièdrica" del que normalment es pot arribar a pensar, segons l'editor de Galàxia Gutenberg.

Una visió del context social i polític

Alhora, la novel·la plasma els grans fets històrics que l'arquitecte català va viure. La Setmana Tràgica, la Barcelona anarquista, l'època del pistolerisme o el despertar del nacionalisme català també hi tenen protagonisme en el relat i es mostren com un "vincle" amb el context polític i social actual, segons l'autor. "És del millor del llibre, reflexa absolutament el que vivim ara", assenyala Güell, que remarca que els passatges polítics de la novel·la poden explicar la situació de "confrontació" actual entre Catalunya i la resta d'Espanya.