Delphine de Vigan (Boulougne-Billancourt, 1966) torna a les llibreries amb una novel·la que retrata el "perill del silenci" durant l'etapa de l'adolescència. 'Les lleialtats', publicat en català per Edicions 62 i en castellà per Anagrama, reflexiona amb cruesa sobre el sentit de la vida i teixeix una història d'autodestrucció que qüestiona els vincles socials. "Les lleialtats aquí les veiem des de tots els seus angles: íntim, de parella, social i polític", ha explicat de Vigan, que presenta un llibre polièdric protagonitzat per quatre personatges. Un d'ells és el Théo, un adolescent de 12 anys que fuig de la "violència invisible" que pateix a casa seva bevent alcohol. "La novel·la interpel·la directament els joves perquè mostra una realitat punyent i les pressions a les quals estan sotmesos", ha apuntat l'autora.

Al voltant del Théo giren altres personatges com l'Hélène, una professora que arran de la seva crua infantesa s'adona de l'"infern" pel que passa el nen i farà el que sigui per salvar-lo. "Ella és capaç de veure aquest malestar infantil que no percebem a simple vista", ha precisat De Vigan.

Alhora, la història també es vertebra a partir de la mirada del millor amic del Théo, en Mathis, i de la mare d'aquest, la Cécile, que veurà com el seu món es capgira quan descobreix quelcom inquietant a l'ordinador del seu marit.

"Es tracta d'una novel·la molt contemporània que inclou també les xarxes socials i implica molts vincles virtuals i també una gran soledat", ha expressat de Vigan.

'Les gratitudes'

De Vigan, autora d'altres obres com 'No i jo' (2007), 'Les hores soterrades' (2009), 'Els dies sense fam' (2014) i 'Res no s'oposa a la nit' (2012), publicades totes amb Edicions 62, comença ara amb 'Les lleialtats' un "díptic" que es completa amb 'Les gratitudes', publicada en francès aquest any.

"Són dos llibres que es poden llegir per separat i que tenen en comú aquesta forma concisa", ha explicat l'autora, que ha indicat que 'Les gratitudes' aborda la manera "com diem gràcies" i qüestiona "si som prou agraïts".