Aquest no és un llibre qualsevol. Aquest és un llibre ple de preguntes sobre la vida que nens i nenes enviaven periòdicament a una revista de filosofia i ple de respostes d'un cervell com el de Tomi Ungerer, que -com ell assenyala- «toca de peus a terra -i a vegades surt cames ajudeu-me». Aquest és un llibre que mescla la curiositat i la capacitat de meravellar-se de la infància amb l'enginy i la mirada subversiva d'un dels enfants terribles de la literatura infantil del segle XX, un autor que mai va voler deixar de ser nen i que per això escrivia, per continuar en aquell estat on la inconsciència i una certa innocència li permetien mirar la realitat des dels laterals.

«Com li dius a algú que l'estimes? Què es guanya quan s'ha guanyat la guerra? Quan comença a pensar un nadó? La gent que no dorm a la nit, què fa amb els somnis quan venen? Pot ser que la meva vida l'estigui somiant?» són algunes de les preguntes que Ungerer respon de forma concisa i sense evitar cap ni una de les dificultats que proposen. Es tracta de respostes perspicaces, senzilles i honestes, plenes d'humor i que, a més de mostrar-nos el respecte que sentia Ungerer pels infants, ens ajuden a copsar elements de la seva biografia i ens reorienten la mirada per rellegir les seves obres més conegudes.

I tot això acompanyat per petites il·lustracions, de traç senzill i composició aguda, que esbossava i enviava juntament amb els textos. Si a això s'hi afegeix una traducció transparent i un treball d'edició molt acurat, el resultat és un llibre imprescindible. Els editors de Blackie Books, a més, han intervingut la faixa per fer-la esdevenir una mena de pròleg, on trobem apunts sobre la biografia de l'autor, referències a algunes de les seves obres i frases del mateix Ungerer on parla sobre la literatura i la infància. Imprescindible!

Així és la vida. Respostes filosòfiques i divertides a preguntes de nenes i nens

D'interès general. Escriptor/a: UNGERER, Tomi. Traducció: Jordi Martín Lloret. Editorial: Blackie Books.