El dibuixant Juanjo Sáez (Barcelona, 1972) ha tornat a les llibreries aquesta tardor amb la reedició ampliada de 'Viviendo del cuento' (Astiberri). Considerat una biografia gràfica, el llibre pren com a teló de fons la Barcelona post-olímpica i del canvi de mil·lenni per explicar "els orígens" de la carrera artística de Sáez, que en una entrevista amb l'ACN ha reivindicat l'humor com a "forma de ficció i d'art". "Una societat sana ha de poder riure's de tot", defensa el dibuixant, que assegura viure "un moment en el qual tenim la pell més fina envers la sàtira". Sáez dedica el llibre a "tots aquells joves que ara tenen 20 anys i que van néixer en una Barcelona que no és la d'avui".

'Viviendo del cuento', distingit amb el premi Junceda al millor llibre per a adults, reflexiona sobre el paper de l'artista en la societat i radiografia l'època que va veure créixer Sáez com a dibuixant. "Parlo de la Barcelona que va acabar convertint-se en la ciutat del disseny, dels clubs i de la música electrònica, dels festivals", ha resumit el l'autor, que reconeix fer "mofa i escarni" d'aquest context.

"Sempre he pensat que si no pots riure't d'alguna cosa és que tens algun problema amb allò", ha indicat el barceloní, que ha lamentat que la societat d'avui no sigui gaire "saludable" i hi hagi "molts temes que ofenguin".

"És un llibre bastant 'gamberro' perquè jo de jove també ho vaig ser", ha remarcat Sáez, que ha associat aquesta "irreverència" a l'estil dels seus dibuixos, fidels a la norma "del mínim esforç possible" per aportar "un plus d'humor".

La reedició ampliada del còmic ofereix als lectors un pròleg dibuixat de dotze pàgines en el qual Sáez fa balanç de la seva carrera, més d'una dècada després, i analitza com ha evolucionat la "modernitat" en l'era de les xarxes socials. "El llibre també és per als nostàlgics com jo, aquells que diuen 'jo vaig viure la primera edició del Sònar'", ha apuntat l'autor.

Sáez s'ha mostrat ambiciós davant del futur i ha assegurat que està treballant en molts projectes, com una sèrie televisiva, un llibre i un guió per a un llargmetratge. A més, també fa vinyetes per a l''Ara' i col·labora amb Catalunya Ràdio. "Em moriré sense haver-ho fet tot, això és el que em fa més pena", lamenta el dibuixant, fent broma.