La protagonista d''Un amor' (Anagrama), la nova novel·la de Sara Mesa, és la Nat, una inexperta traductora, que s'acaba de mudar al petit nucli rural de La Escapa. Tot sembla aparentment normal en el seu dia a dia fins que va creixent a poc a poc una forta sensació d'estranyesa davant els habitants de la zona, el seu barroer llogater i la seva vella casa, que no para d'obsessionar-la. L'escriptora ha explicat que 'Un amor' és "un viatge interior, una revolució" de la protagonista, on passen coses que la canviaran per complet. Mesa ha assegurat volia parlar de les experiències que arriben "sacsejar-te la vida" i li permeten a la protagonista interpretar coses del seu passat.

Sara Mesa, autora de 'Cuatro por cuatro' i 'Cicatriz', ha admès que havia donat moltes voltes a la novel·la pels seus propis dubtes i ha explicat que l'equip d'Anagrama ha tingut molta paciència amb ella. L'escriptora va començar la novel·la el 2016 i de cop la deixava i hi tornava. De fet, entre el 2016 i la publicació d''Un amor', vaig escriure 'Cara de pan'. És una novel·la "molt ambigua i difícil d'explicar", ha reconegut.

L'escriptora ha destacat és la història d'una dona que se'n va a viure al camp. A Mesa més que retratar el món rural, li interessava parlar d'una comunitat "molt tancada i en certa manera claustrofòbica, on el paisatge hi té un gran pes". Ha remarcat que l'espai retrata una atmosfera en la qual sembla tota l'estona que passaran coses, tot i que objectivament no està passant molt.

Mesa ha apuntat que no és una novel·la molt llarga i va intentar mantenir la tensió narrativa tota l'estona i això és el que tanta feina li va costar aconseguir. "Era complicat i important, i no per una qüestió de mantenir el lector atrapat ni per fer una trama intrigant. Tot està embolcallat, ha afegit, per un aire d'estranyesa.

La protagonista és cauta i té recels, ha explicat, i confronta tot el que veu amb els seus dubtes. "Ell és un personatge maliciós també". Ajuden a incrementar la perplexitat i sensació de claustrofòbia de la Nat els personatges que hi van apareixent com el seu llogater, el gos que li regala, la noia de la botiga, el Píter el hippy, la vella Roberta, Andreas l'alemany i els seus veïns. Un dels temes de la novel·la és la cerca en el context d'aquesta comunitat d'un culpable i qui assumeix la responsabilitat .

Els somnis

L'escriptora ha manifestat que 'Un amor' és una història que té "molt de la narrativa del somni i no des del punt de vista oníric i surrealista, sinó de les històries en les quals passen coses estranyes i es van enredant". Ha apuntat que no és que la novel·la sigui un somni, però sí té un component procedent del somni. Ha posat com exemple que ella té un somni recorrent i és que algú entra a casa seva i no un lladre, sinó una persona que t'enganya i de cop està dins de casa teva.

Mesa ha explicat que durant el confinament va aprofitar per escriure, tot i que no sap si el seu pròxim treball es traduirà en una novel·la o un llibre de contes.

Text