L'informàtic i escriptor Quim Gómez ha publicat la seva primera novel·la 'L'esguard de la bèstia' (Llibres del Delicte), obra amb la qual va guanyar el primer premi de Novel·la Negra Vilassar de Noir. En una entrevista amb l'ACN, Gómez assenyala que sembla que la trama principal sigui la d'un assassinat i la d'un policia que persegueix a un assassí, però aquesta és "la d'una persona que no ha resolt els seus problemes de maltractament del passat i això l'afecta en la seva vida actual" en la investigació de l'homicidi d'una dona. 'L'esguard de la bèstia' està ambientada en la Barcelona del 2007, coincidint amb l'inici de la crisi econòmica i abans de la reforma del Mercat de Sant Antoni.

"No estem acostumats en aquest país encara a anar al psicòleg i a treure les nostres misèries de dins i això fa que moltes vegades aixequem la veu o reaccionem malament i això és per falta de curar i sanar les coses que no tenim arreglades. Això és el que li passa a aquest policia, de petit li pegaven i l'afecta en el present", explicat l'autor.

L'escriptor ha volgut dotar al policia protagonista de complexitat i molts clarobscurs. "Estem acostumats a molta literatura i cinema, on els personatges són plans i són bons o dolents, però els personatges interessants són els polièdrics que tenen clarobscurs". Gómez volia que el protagonista fos "considerat dels bons, però que sigui una persona que s'equivoca i que fa les coses malament".

La principal història, a part de l'assassinat i del personatge que no sap resoldre els seus problemes, són els "maltractaments. No hi ha una sola bèstia a la història, sinó més d'una". En aquest sentit, l'autor ha apuntat que de "maltractadors n'hi ha a tots els esglaons, és a dir, hi ha pares, marits, germans i fins i tot fills i les dones han d'aguantar tot això". Gómez volia fer una història on les dones sortissin ben parades de tota aquesta història de maltractaments que han viscut.

Aquesta és la seva primera novel·la i admet que quan intentava escriure-la es perdia a la cinquena pàgina. A partir d'estudiar a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu, va aprendre a planificar el text a partir d'una idea i en aquesta novel·la responia a "l'assassinat d'una dona amb un policia que té problemes".

Premi de Novel·la Negra Vilassar de Noir

El guardó de Novel·la Negra Vilassar de Noir està dotat amb 2.500 euros. S'hi van presentar 21 originals, la majoria de novel·la policíaca però també d'altres gèneres com la 'crook story' o el 'hardboiled'. El jurat, format per Margarita Aritzeta, Empar Fernández i Toni Hill, va destacar que l'obra aprofundeix en l'ambigüitat dels personatges sense perdre de vista el ritme i la trama.

Per altra banda, Gómez explica que amb la sortida de la novel·la ha percebut quan visita llibreries, que no totes tenen novel·la policíaca. Reconeix que "fa una mica de pena" que alguns llibreters, no tots, aclareix, considerin que "és literatura de segona". Gómez apunta que la novel·la que més li agrada és la de ciència-ficció i la novel·la negra. "Com a escriptor et permet traslladar els problemes que veus a la societat i situar-los en un altre lloc ja sigui expressar-los a través d'un crim en el cas de la novel·la negra".