El nou còmic d'Oriol Garcia Quera, 'Bruixes 1617. L'any del diluvi' (Rafael Dalmau, Editor, 2020) s'endinsa a través de la vinyeta en la memòria de les dones que al segle XVII van ser executades acusades de bruixeria a Catalunya. L'àlbum es basa en la documentació sobre uns anys foscos (de 1616 a 1622) a casa nostra, amb assessorament d'Agustí Alcoberro, Pau Castell, i Núria Molist. Té, però, un rerefons universal de denúncia sobre les causes d'aquestes execucions indiscriminades: la lluita pel poder, la gestió col·lectiva de les pors i el paper minoritzat de les dones. Alhora, l'autor reivindica les pràctiques ancestrals que han vinculat la dona amb la cura del cos i la sexualitat i que es van tergiversar en acusacions de bruixeria.

El fet de presentar la cacera de bruixes en un còmic permet concentrar en poques dones la realitat que està documentada per a moltes. Per tant, és també una proposta reivindicativa a favor de les dones que van ser executades injustament a l'edat moderna sota acusacions falses.

'Bruixes 1617. L'any del diluvi' és el cinquè volum de la col·lecció de còmics històrics 'Traç del Temps', publicada per Rafael Dalmau, Editor. Oriol Garcia Quera és dibuixant i especialista en còmics de temàtica històrica. Té publicada una vintena de còmics sobre personatges i moments de la història de Catalunya.