La vulnerabilitat és un dels trets en comú dels protagonistes de la nova novel·la de l'escriptor i dramaturg Marc Artigau, 'Jo era el món' (Destino). Una novel·la que tracta sobre la fugida i posterior desaparició d'una adolescent del seu poble, Arveda. Artigau, qui va guanyar el Premi Josep Pla 2019 amb 'La vigília', assenyala que volia escriure sobre la vulnerabilitat i sobre com les persones poden estar molt segures de si mateixes i de la vida que tenen i, de cop i volta, un fet insignificant pot "capgirar-ho tot". L'autor destaca que l'inici de la novel·la se situa l'any 2000 quan encara no hi havia xarxes socials i era més fàcil desaparèixer del món.

L'Ariadna és una jove de 17 anys que viu en un poble anomenat Arveda. Ella no sap qui és, no sap d'on ha sortit, el Genís, el seu pare, la va recollir a la porta de casa quan era un nadó. L'Ariadna està cansada de viure al poble i l'endemà d'una tempesta d'estiu, desapareix sobtadament. Deixa una carta de comiat per al seu pare, però després no se'n sabrà res més. No torna i van passant els anys. El poble sencer està commocionat i se sospita de tothom.

La novel·la, ha explicat l'autor, està estructurada en tres personatges principals: l'Ariadna que a principis del 2000 amb 17 anys decideix marxar de casa i se'n va i "es veuen tots els periples de la fugida"; el Genís, que és el seu pare, que es dedicarà tota la novel·la a buscar la seva filla i el tercer personatge és l'Ester, la millor amiga de l'Ariadna, que l'any 2020 rep un missatge d'Instagram de la seva amiga molts anys després de la seva desaparició. Artigau ha afegit que a nivell formal l'Ariadna està escrit en primera persona; l'Ester, en segona, i el Genís, en tercera com un narrador omniscient.

El tema principal de la novel·la és la vulnerabilitat: "Una de les reflexions del llibre és com creiem que construïm la nostra vida sobre unes seguretats i, de sobte, un petit missatge, un comentari, un recordo o una cosa que sembla que no sigui tan grossa, ho pot capgirar tot".

L'Ariadna és una adolescent, que vol escriure i té "una addicció a la intensitat", i era molt important per l'escriptor explicar aquesta franja d'edat on un se sent "carregat de vida i a la vegada és molt fràgil perquè un s'està construint". La novel·la passa a principis del 2000, ha detallat, perquè no hi ha xarxes socials. "M'interessava que aquesta adolescent vol cridar l'atenció i agradar, i ho he volgut col·locar abans de les xarxes socials. Dono gràcies per haver tingut una adolescència sense xarxes socials", ha afegit.

L'adolescent viu en un poble que als seus ulls és petit i vol viatjar i conèixer nois que siguin diferents als que coneix a Arveda. El llibre reivindica "el dret de poder començar una aventura". En aquest sentit, el fet de situar la novel·la en un moment en el qual no tothom tenia mòbil fa que encara era difícil poder rastrejar les persones. "El dret fonamental de fugir li va molt bé a una adolescent".

A la novel·la hi ha elements de construcció del misteri. Per a l'autor, és "important trobar un equilibri en el qual el lector s'ho passi molt bé durant la lectura i hi hagi una trama que li pugui interessar i, al mateix temps, una lluita per la qualitat literària i per com col·locar el llenguatge al centre de la novel·la".

Arveda

La novel·la passa a Arveda, que és un poble imaginat a partir d'Arbeca, que és el municipi de la mare de l'autor i que ell coneix bé. "No li he posat Arbeca perquè seria injust, no és ben bé aquell poble. La gent que hi surt no existeix". Tot i això, volia que fos un homenatge a la zona del Pla d'Urgell i les Garrigues. "Tenia ganes d'explicar aquella terra, aquelles olors, aquelles oliveres... i això em servia de paisatge per la meva història".

L'autor

Artigau és llicenciat en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l'Institut del Teatre de Barcelona. Com a autor ha estrenat 'Alba (o El Jardí de les delícies)', 'Caïm i Abel', 'Caixes' i 'Un mosquit petit', per les quals ha rebut diversos premis i que es troben publicades al Teatre reunit 2009-2018 . Com a dramaturg ha treballat a 'El petit príncep', 'Molt soroll per no res', 'L'ànec salvatge', 'Al nostre gust', 'Moby Dick', entre altres. Ha publicat les novel·les juvenils 'Els perseguidors de paraules' i 'La cova dels dies', i amb Jordi Basté, les novel·les 'Un home cau' i 'Els coloms de la Boqueria'. De fet, Artigau ha explicat que "si tot va bé" tancaran la trilogia amb el proper llibre.

En poesia, 'Vermella i Desterrats'. Actualment col·labora a 'El món a Rac1' fent un microrelat cada dia. L'any 2019 va guanyar el Premi Josep Pla amb 'La vigília'.