11 de març de 2021
11.03.2021
Regió7

Muriel Barbery «descobreix» el Japó des del punt de vista occidental a la novel·la «Una rosa sola»

L'escriptora francesa plasma en el seu darrer llibre la seva experiència a Kyoto

11.03.2021 | 13:10
L'escriptora Muriel Barbery, autora de «Una rosa sola»

L'escriptora francesa Muriel Barbery (Casablanca, 1969) ha publicat la novel·la 'Una rosa sola' (Edicions 62), una història de sentiments ambientada al Japó. En la presentació del llibre l'autora ha explicat que "descobreix" el país nipó des del punt de vista occidental, tal com va fer ella en els dos anys que va viure a la capita, Kyoto, entre el 2008 i el 2009. "Viure al Japó no va ser un viatge, sinó que va ser una experiència que ha transformat la meva vida completament", ha apuntat Barbery. L'escriptora ha assegurat que volia explicar la "maravella" i "sorpresa" que va tenir mentre hi va viure, i així ho plasma a 'Una rosa sola'.L'escriptora ha avançat que el llibre relata "una història d'amor" entre pare i filla.

La novel·la explica la història de la Rose, qui acaba de fer quaranta anys i rep una trucada d'un advocat que viatgi fins a Tòquio per assistir a la lectura del testament del seu pare, qui acaba de morir. Ella en realitat no el va conèixer i, per primer cop a la vida es troba al Japó, on l'espera l'antic assistent del seu pare. Serà a mesura que la protagonista coneix l'entorn del seu pare que començarà a acceptar la seva desconeguda identitat japonesa i aconseguirà trencar la barrera emocional que hi tenia. "El que havia de ser deambular per Kyoto es va convertir en una història d'amor", ha resumit Barbery. Sobre això, ha comentat que li hauria agradat ser la protagonista, la Rose, quan aquesta descobreix qui va ser el seu pare.

L'escriptora ha confessat que ella es va passejar per la ciutat japonesa mentre escrivia el llibre, escollint els llocs que més li agradaven. "Ho he fet sense respectar necessàriament el palmarès dels llocs de la ciutat", ha dit. En aquest sentit, ha considerat que el llibre fa "un camí íntim" per Kyoto.

"El tema de la soledat, de la trobada de l'amistat o l'art són temes recurrents als meus llibres perquè formen part de mi", ha valorat l'escriptora. A banda d'això, ha destacat la presència de molta gastronomia, també molt present en altres novel·les de Barbery. "Ara entenc una mica més l'escriptora que sóc i els temes no canvien, el que canvia és la forma i això és el que em permet descriure des d'altres angles", ha comentat Barbery. De fet, pel que fa a novel·la que incorpora la gastronomia, Barbery va guanyar l'any 2000 el premi a Millor Llibre del Món de Literatura Gastronòmica pel Salon International du Livre Gourmand amb 'Una Llaminadura' (Edicions 62).

Una de les particularitats de la novel·la 'Una rosa sola' és la presència de paràboles a l'inici de cada capítol que posen en joc personatges antics del Japó i la Xina. "Les paràboles posen en escena els riscos que assumim a la vida", ha reflexionat l'escriptora. Barbery ha assegurat que els petits relats a l'inici dels capítols han sorgit de la seva "imaginació". Així mateix, ha explicat que a França, on ja s'ha publicat la novel·la, els lectors pensaven "que havia buscat en el folklore asiàtic" i, per tant, que els relats eren reals.

El llibre també incorpora moltes metàfores que, segons l'autora, "sempre" l'han fascinat. "És una novel·la que està teixida de metàfores, jo volia saturar de metàfores que deixin a poc a poc la trama, amb elements com les flors o l'aigua", ha dit Barbery.

L'autora ha apuntat que ja treballa en una pròxima novel·la, que tindrà una "forma molt diferent" de les anteriors. A més, ha avançat que hi podria incorporar algun personatge semblant a la protagonista del llibre 'Una rosa sola'.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook