Aquest divendres es publica 'Hermínia, una dona a l'exili', un volum inèdit de l'autor Josep Puig Pujades (1883-1949). Es tracta d'una novel·la coral escrita entre el 1940 i 1941 que posa el focus en les passions humanes d'un grup de refugiats a la vila termal d'Amèlie les Bains, a Vallespir. Durant la postguerra, en aquest espai s'hi troben catalanistes conservadors, republicans deportats i europeus que fugen de la Segona Guerra Mundial, però l'autor s'endinsa en la vida de de les dones que hi viuen, i de les conseqüències del patriarcat del moment. Amb tot, l'autor utilitzarà el seu testimoni per explicar els esdeveniments històrics que els ha tocat viure tot i l''aparent tranquil·litat que es respira a la vila on resideixen.

El volum, de Brau Edicions, serà un testimoni viu del món en desintegració que viu l'autor l'any 1941, coincidint amb el seu exili. De fet, l'escenari que escull per la història és Vallespir, un destí que va esdevenir terra de refugiats durant un llarg període de temps. La natura d'aquest lloc, ufanosa i bellament descrita, acaba sent un espai ambivalent per l'autor, ja que sovint és bell i serè, però ràpidament es pot convertir en un escenari apocalíptic.

Puig Pujades va ser una figura clau del republicanisme catalanista durant el primer terç del segle XX, no només reconegut per la seva prolífica obra, sinó també per les seves tasques d'activisme i per propulsar la fundació de l'Empordà Federal, des d'on va dur a terme una intensa activitat periodística. Entre els seus títols més coneguts, s'hi troba 'Tragèdies de veïnat', 'Besllums', o 'La planeta d'en Gerardo'.