Txarango enlaira la bandera de l'esperança en cada plaça, i lluita per pintar un món millor, un lloc on els somnis es facin realitat. És un grup capdavanter de l'escena catalana i ha estès l'alegria i les seves històries carregades de sentiment, solidaritat i festa pels principals festivals del país. També ha actuat arreu del món, com al Japó, la Xina, Nova York, els camps de refugiats de Grècia i a l'Àfrica.

Enrere queden els anys en què costava engrescar i atraure la gent a les sales on tocava. Per la Festa Major de Manresa del 2012, els organitzadors van canviar a última hora el Congost pel Sielu davant la previsió de no omplir el recinte. Ara, passa al revés. Han de traslladar-se de lloc per la previsió d'una assistència massiva, com el cas que li ha tocat viure Calaf. En principi havien d'actuar a la plaça dels Arbres, però finalment s'organitzarà al carrer Mestre Manel Giralt. Tocaran dissabte a la una de la matinada, després de Ramon Mirabet.

«El Cor de la Terra»

Les arrels de Txarango es remunten al 2006. La convivència d'un grup d'amics en un pis d'estudiants del barri Gòtic de Barcelona va propiciar la creació d'un grup que es dedicava a fer versions d'Extremoduro, Dusminguet, Macaco o Ojos de Brujo, entre d'altres.

Més endavant, i amb la incorporació de diferents músics a la formació, van anar creixent i coent a foc lent les lletres de temes que ràpidament van ser memoritzades per milers de seguidors, com La Dansa del Vestit, Benvinguts, i En Caravana, cançons de Benvinguts al llarg viatge (2012).

Van trepitjar fort, i amb Som Riu (2014) van demostrar que podien madurar i mantenir-se entre els grups capdavanters sense perdre la innocència i la coherència. La fórmula de l'èxit seguia sent la mateixa: un còctel que barreja un missatge que els identifica com a grup, unes lletres que captiven el públic i un directe festiu comandat per la màgia d'Alguer Miquel.

Amb El Cor de la Terra (2017) han potenciat encara més el seu vessant social. El disc és un quadern de viatge del seu pas per Palestina, el Senegal i els camps de refugiats de Grècia. Han configurat un projecte que parteix d'una cooperativa musical en què una part dels diners que guanyen està destinada a projectes solidaris i entitats socials, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o Stop Mare Mortum, plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d'estrangeria i migratòries.

A més a més, han sigut una de les formacions que han participat més activament en la campanya a favor de l'acollida de refugiats, Casa nostra, casa vostra. I han creat la seva marca de roba per poder fabricar el seu marxandatge a Catalunya.

Els anys passen, però Txarango continua apostant per la gent, per una veu literària ben cuidada i meditada, per seguir caminant amb el riure a favor, en un viatge que no s'atura.