«Una experiència de descobriment». Del territori, del patrimoni, de la música, de la gastronomia. Així plantegen els responsables del primer Festival Espurnes Barroques el que es cou en un certamen cuinat entre 9 municipis (Riner, Pinós, la Molsosa, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Ramon, Estaràs, Sant Mateu de Bages i Súria) de 4 comarques (Solsonès, Anoia, la Segarra i el Bages) i de dos bisbats (Solsona i Vic). L’objectiu? Que es conegui el seu ric patrimoni a través de visites, concerts i àpats. El barroc és l’eix del festival: música barroca, visites a esglésies barroques amb retaules barrocs i gastronomia de l’època.

Tots aquests indrets de la Catalunya Central comparteixen un mateix paisatge; un incendi que fa vint anys va destruir les seves pinedes i rouredes. Però també els uneix que són enclavaments bar-rocs. Aquest patrimoni va ser el punt de partida perquè l’Ajuntament de Riner i el seu alcalde, Joan Solà, volgués potenciar-lo. Però la iniciativa es va fer més grossa i en poc més de tres mesos el Festival Espurnes Barroques es va convertir en supramunicipal -amb trobades amb alcaldes que ni es coneixien-, amb el beneplàcit d’entitats del territori i de la Generalitat. El certamen durarà quatre caps de setmana i la intenció és que sigui el punt de partida per configurar una marca cultural i turística pròpia: Territori Barroc.

La ruta del primer cap de setmana

Dissabte, 26 de maig.

Santuari del Miracle (Riner. Solsonès). A les 11 h, presentació del festival i conferència de Joan Vilamala: El barroc català i la família dels Pujol, una nissaga d’escultors; a les 12.30 h, concert i refrigeri bar-roc amb el Conjunt Atria; a les 14 h, dinar barroc al restaurant El Miracle i visita lliure a l’Espai Barroc.

Església de la Puríssima Concepció de Pujalt (Anoia). A les 19 h, rebuda per les milícies republicanes de Pujalt; a les 20 h, concert amb Guillermo Turina (violoncel) i Eva del Campo (clave); a les 21.30 h, sopar popular (ranxo de guerra) amb ambientació històrica).

Diumenge, 27 de maig

Església de Santa Magdalena de Vergós Guerrejat (Estaràs, la Segarra). A les 11.30 h, visita, concert i tast, amb Euskal Barrokensemble.

Santuari de Sant Ramon (Sant Ramon, la Segarra). A les 17.30 h, concert de Landesjugendbarockrochester Baden Württemberg, dirigida per Gert-Uwe Klein, i classe magistral d’Enrike Solinís.