El 17 d'octubre del 1968 es va estrenar a Barcelona 2001: Una odissea de l'espai, pel·lícula de ciència-ficció dirigida per Stanley Kubrick i basada en les novel·les d'Arthur C. Clarke. És reconeguda com una de les millors de la història. Tracta temes com l'evolució humana, la intel·ligència artificial i la vida extraterrestre, i té escenes mítiques com la de l'homínid triomfant llançant un os enlaire.

El cementiri de Castellnou de Bages és presidit pel Monòlit 1:4:9 (la proporció exacta dels quadrats dels números) de Clarke-Kubrick, que apareix en diverses escenes de 2001: Una odissea de l'espai: quan el troben els homínids a la prehistòria, quan apareix a la Lluna. L'arquitecte Antoni González Moreno-Navarro, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, es va encar-regar personalment de la intervenció per construir el cementiri municipal (1997-2000), al costat de l'església romànica de Sant Andreu i integrant les ruïnes del castell del Buc (segle X) i de la rectoria destruïda durant la guerra civil. Referent europeu en les actuacions de restauració, González va fer una premiada intervenció basada en el restauro critico, que considera l'edificació com una obra d'art. I, d'aquesta manera, va fer presidir el conjunt pel monòlit cinèfil, com a símbol contemporani del desconegut i del transcendent, amb la inscripció « La porta entre dos mons».

Ara, coincidint amb el 50è aniversari de l'estrena del 2001: Una odissea de l'espai, l'Ajuntament de Castellnou de Bages ha organitzat una jornada de diàleg i debat a l'entorn de la pel·lícula, «amb l'excusa de tenir el monòlit, que volem que sigui molt més conegut, perquè és una fita espectacular per a tots els que som cinèfils», exposa l'alcalde, Domènec Òrrit. Menys espectacular que l'exposició del CCCB de Barcelona dedicada al geni de Kubrick i desmarcant-se de les projeccions de 2001: Una odissea de l'espai que ja s'han fet a Sitges i Canes, la jornada de Castell-nou és, en paraules d'Òrrit, «més tel·lúrica» i s'articula a l'entorn de tres àmbits: el cinema, la filosofia i la música. L'objectiu és «reflexionar sobre 2001, una referència del pensament occidental, i que s'entegui perquè a Castell-nou hi ha el monòlit: posat aquí és un salt al renéixer».

Al matí, l'arquitecte que va fer la intervenció al cementiri explicarà els seus arguments. A la tarda, es farà una taula rodona, «amb molt nivell intel·lectual», sobre els temes que planteja el film. Cap al vespre, recorregut sensorial amb la música que protagonitza la pel·lícula: Així parlà Zaratustra quan es produeix un pas evolutiu, Al bell Danubi blau en seqüències de viatges per l'espai, el Rèquiem de György Ligeti cada cop que apareix el monòlit.