El cor d'Europa, en un paratge de menys de 200 quilòmetres de diàmetre, acull una de les zones més sorprenents del Vell Món on s'erigeixen ciutats entre multitud de pics muntanyencs de tres mil metres d'altura.

Encaixada entre la majestuositat dels Alps i banyada pel riu Salzach, Salzburg no únicament és un museu a cel obert de meravelles barroques. La ciutat de sal, com bé indica el seu nom, és tot un espectacle en ella mateixa on la música impregna cada racó i on el cinema i la literatura han deixat un empremta profundament romàntica. La gran influència italiana l'ha portat a agafar el sobrenom de la Roma del Nord.

El seu encant i l'alt valor històric van contribuir al fet que la UNESCO declarés el seu petit nucli antic Patrimoni de la Humanitat. No és estrany, Salzburg és una de les ciutats més belles d'Europa. I de raons per qualificar-la així, en sobren. Una seria el passeig entre edificis barrocs i palaus medievals esquitxats de restaurants i botigues on l'artesania i el luxe semblen haver escapat de l'efecte de la globalització que domina altres centres històrics.

Salzburg és una d'aquestes ciutats que no estan fetes per als qui no gaudeixen menjant. Si està seguint una dieta, és millor que visiti un altre lloc. Perquè la coneguda com la Ciutat de la música és també una urbs per als avesats a la bona taula. Les tavernes són una religió on es desenvolupa gran part de la vida social. I cap classe de gastronomia no pot apreciar-se si no va acompanyada d'un bon beure. La ciutat té fonts de cristal·lines aigües amb les quals s'elaboren totes les seves begudes: des dels sucs de fruites fins a licors casolans. I si bé la regió no destaca pels seus vins, sí que ho fa per les seves cerveses.

Però sens dubte si alguna cosa destaca en aquesta ciutat és la seva música. Per a això un tal Wolfgang Amadeus Mozart hi va néixer fa més de 260 anys. Les mozartkugeln (boles de xocolata negra farcides de massapà, festucs i pasta d'avellanes), els aneguets Mozart per al bany, el gelat de Mozart: no hi ha res que no tingui el famós retrat del fill predilecte de la ciutat.

En l'actualitat, Salzburg acull una àmplia oferta cultural centrada en festivals musicals i altres esdeveniments que mostren que és una destinació apropiada i irresistible per als amants de la música clàssica i la cultura europea en general. Òpera, cicles de concerts, festivals, teatre, literatura, dansa, exposicions i festes tradicionals que converteixen la ciutat en una destinació ideal a l'estiu, gràcies en part a la seva privilegiada situació geogràfica.