De L a Hèsta occitana a L'àliga de la Patum de Berga, passant per l' Elgeta basca. L'Orquestrina Trama, nascuda el 2013, se singularitza per interpretar músiques tradicionals originàries de tot el Pirineu: Catalunya, Andorra, el País Basc, Occitània i Aragó. El grup és format per sis joves músics de la Cerdanya i l'Alt Urgell que imprimeixen la seva energia al repertori de pasdobles, masurques, xotis, cercles, rondells, xampanyes... i en les seves actuacions animen el públic a ballar, ja siguin danses col·lectives o en parella. Després de Paralolop (2016) i Hèsta! (2017) ja estan treballant en el seu tercer disc, que preveuen publicar el 2019. Aquest dissabte (19 h) actuen a la Sala Petita del teatre Kursaal, dins del cicle D'Arrel. La capital del Bages no els és aliena perquè han participat en diverses edicions de la Fira Mediterrània: el 2017 van ser finalistes del Concurs Sons i enguany van presentar-se als programadors amb una actuació a la llotja.

L'Orquestrina Trama assaja a l'Escola Folk del Pirineu, situada a Arsèguel. La majoria de components del grup en són professors «i estem molt agraïts a Tito Peláez [director del centre musical] per haver-nos-hi acollit. A l'estiu qualsevol lloc és bo per trobar-nos, però, si no, què faríem a l'hivern?», apunta Ivan Caro, veu, gralla i flabiol del grup, que és de la Seu d'Urgell. La resta d'integrants de l'Orquestrina Trama també té fortes arrels pirinenques: Liv Hallum (acordió i veu) viu a Pedra, nucli de Bellver de Cerdanya; Ivan Garriga (violí i veu) és de Montellà, tot i que ara viu a la Seu; Núria Llobet (violí i veu) també és de la Seu; Marc Figuerola (contrabaix, veu i guitar-ra clàssica) viu a Arsèguel; i Boris Pi (bateria) és de l'Eixample barceloní, però des de petit que té vinculació amb els Pirineus. «Fem molts concerts aquí dalt, on tenim un grup de gent que ens segueix, però ens movem per tot arreu i realment fem un vincle ràpid amb el públic, perquè convidem a la festa», destaca Caro, la cara més visible del grup, perquè «soc qui parlo més als concerts i, si cal, baixo per ensenyar les danses. Per aquí a la Sala Petita vam pensar que el públic que vindrà ja tindrà alguna noció de ball. Potser no tothom, però sabem que vindrà gent que ja ens coneix i que pot ajudar a obrir pista».

De tota manera, el concert també estarà enfocat per escoltar un repertori sorgit «de músiques trobades en llibres o temes d'altres formacions que ens agraden molt, com El Pont d'Arcalís, que han recuperat la tradició oral; o de grups occitans o l' Elgeta d'un acordionista basc. És emocionant que aquesta música que li va ensenyar el seu avi la toquem en una altra part del món». Però l'Orquestrina Trama dona, «ja que som joves, un toc més animat i festiu a les cançons que ja es tocaven fa 50, 60 o 70 anys». I això es nota en arranjaments que inclouen fragments de Jocs de trons o de Narcos: «Enllacem amb l'actualitat». La sorpresa de demà serà que en algunes de les cançons ( Jotes de Tuixent, L'àliga de la Patum...) els músics compartiran escenari amb dues ballarines de dansa contemporània.