Els vaixells moliceiros aporten color i animació a aquesta ciutat salinera, monumental i universitària, orgullosa de les seves rajoles i la seva esplèndida talla daurada. És Aveiro, la Venècia portuguesa, bella i lluminosa, que un any més es disposa a brillar amb llum pròpia. Des de principi de mes han començat les iniciatives del programa Boas Festas em Aveiro, que duren fins al 14 de gener i que tornaran a seduir nadius i turistes.

Dissabte passat es van encendre les llums que embelleixen el centre històric i també va ser el torn de la més gran desfilada i concentració de Pares Nadal del país amb vaixell moliceiro -les góndoles de l'Atlàntic-, que aquest any s'ha unit al pàdel en un espectacle únic. Tohom hi pot participar, l'única condició és anar guarnit, almenys, amb el típic barret de Pare Nadal al cap.

El viatge -per mar o per terra, com es prefereixi- acaba al Cais da Fonte Nova, moll on s'il·lumina l'arbre de Nadal més alt de Portugal i on es dona el tret de sortida al programa Sai P'rá Rua, una col·laboració de la Câmara Municipal amb el Jornal de Notícias i TSF que envolta tota la màgia de Nadal. Diàriament s'hi pot trobar la pista de gel, el carrusel francès, el tren nadalenc o els autos de xoc. També és la Casa de Pai Natal, l'espai dels festivals de gastronomia i un dels epicentres de l'animació. El Largo del Mercado Manuel Firmino acull l'Xmas Club Aveiro, inspirat en els mercats nòrdics nadalencs, que pretén recuperar les tradicions i l'autenticitat d'aquesta època festiva. Una invitació a gaudir de la ciutat, de la bellesa i del temps amb els amics.

Boas Festas em Aveiro promet molt més, com l'inoblidable Cap d'Any -al Canal Central i Rossio-, on es conjuminaran il·luminació, robòtica i pirotècnia amb tribunes, pistes musicals i les façanes d'Art Noveau il·luminades en un esdeveniment inoblidable. Hi ha moltes altres propostes en aquesta ciutat de canals, ponts i moliceiros, com l'exposició «A Arte dos Presépios Portugueses» al Museu d'Aveiro, mercats de Nadal, concerts, arts de carrer?, sense oblidar les Festas de São Gonçalinho, que se celebren del 10 a 14 de gener i que clausuraran aquest programa inoblidable de Nadal que proposa la Câmara Municipal. L'agenda completa es pot consultar a la pàgina web www.cm-aveiro.pt.