«Abans el circ podia ser masclista, però avui en dia ja no ho és», asseguren Niedziela i Emily Swider Raluy, que formen part de la cinquena generació d'artistes del circ Raluy Legacy, que ofereix fins al 24 de març el nou espectacle #TheMagicFormula sota la vela instal·lada a la zona dels Trullols de Manresa.

Les dues germanes, netes del patriarca Lluís Raluy (que als 78 anys encara fa de pallasso blanc), protagonitzen números arriscats, en aquesta ocasió sobre monocicles, en què demostren equilibri, concentració amb els malabars i, en definitiva, domini del centre de gravetat. «Sempre són homes els que actuen sobre els monocicles i les bicicletes, però nosaltres ens hi hem atrevit. El número anterior de patins acrobàtics també hem vist sempre que el feien un home fort i una dona petita, per portar-la en una taula molt petita i fer voltes, però com que nosaltres no tenim germans, doncs la vaig portar jo a ella», explica Niedziela, que va néixer a Tortosa perquè era on actuava el circ. La seva mare, Louise, nascuda a Milà i de mare anglesa, va escollir la mateixa ciutat per donar a llum l'Emily, la germana, però en aquest cas va haver de tornar-hi des de Costa Rica.

A més, Niedziela i Emily s'encarreguen de fer les entrevistes i de portar les xarxes socials per promocionar els espectacles del circ Raluy Legacy. En són la cara visible després del ressò aconseguit amb el seu número sobre patins al programa Got Talent. «Vam agradar als quatre jutges, vam passar a la final i vam aconseguir una publicitat que no es pot pagar. I vam arribar a la gent jove, que després ha vingut al circ per veure la nostra actuació i fer-se fotos amb nosaltres. I així ha descobert que el circ també és per a la gent jove», destaca Niedziela.

Però el cas és que el Raluy Legacy és l'únic d'Europa que té al capdavant dues dones artistes, les també germanes Louise i Kerry Raluy. Amb les seves parelles, Jurek Swider (el Bigotis) i Jean Christophe Fournier, s'encarreguen d'una gran empresa amb 50 treballadors, dels quals 25 són artistes. La família renova els números per oferir «originalitat», i també contracta figures de renom internacional com el bielorús Pascha Voladas a les barres fixes, el Trio Lipstick amb el seu contorsionisme o la Troupe La Habana i les seves acrobàcies. Intencionadament o no, a la pista hi ha molta presència femenina. «Oferim una fórmula amb humor, equilibris, dificultat, màgia... Sorgeixen totes les emocions en dues hores de funció perquè puguis oblidar-te dels problemes», assegura Emily.

Per tot plegat encara no han paït que a Girona els fessin manifestacions davant del circ perquè al cartell publicitari Emily i Niedziela anaven «amb la faldilla de treballar. Deien que les dones no som objectes sexuals. Però no els molestava que un company sortís al cartell amb el tors nu. Encara estem flipant!».