La Universitat d'Oxford té un departament multidisciplinari de ciències socials i informàtica anomenat Oxford Internet Institute. Aquest centre es dedica a estudiar, des de l'any 2001, tot allò relacionat amb la tecnologia, la comunicació i la informació i la seva influència en la societat. No en va, aquest institut pertany a la divisió de Ciències Socials de la prestigiosa universitat britànica.

L'Oxford Internet Institute va publicar fa unes setmanes un exhaustiu estudi sobre l'efecte dels videojocs violents en els joves. El treball, que és el més complet que s'ha fet mai en aquest camp, s'ha centrat en els adolescents que dediquen gran part del seu temps a jugar a videojocs violents -segons la classificació imperant als Estats Units i la Gran Bretanya- i ha buscat la correlació entre l'ús intensiu dels videojocs i el comportament agressiu d'adolescents de 14 i 15 anys.

El professor Andrew Przybylski, director de Recerca de l'Oxford Internet Institute i responsable de l'estudi, partia d'una premissa concreta: «La idea que els videojocs violents porten a agressions en el món real és una creença popular, però no ha estat provada gaire bé al llarg del temps». Calia, doncs, provar, o no, si aquesta afirmació era certa.

La primera gran novetat, que diferencia aquest estudi d'altres de previs, està en el fet que aquesta vegada les dades no només s'han obtingut dels joves objecte de la recerca. L'equip dirigit pel professor Przybylski també va obtenir dades dels pares i tutors, que van ser els qui van jutjar els nivells d'agressivitat dels adolescents, el seu comportament després de jugar a aquests videojocs violents.

Les dades es van obtenir a través d'una mostra representativa de joves britànics d'entre 14 i 15 anys, de diferents escales socials i econòmiques, i els seus respectius tutors, i van formar de l'estudi 2.008 subjectes: 1.004 joves i els mateix nombre de progenitors. Els joves van completar en primer lloc un qüestionari sobre l'ús que havien fet dels videojocs l'últim mes. Un cop duta a terme aquesta primera part de l'estudi, es va fer el mateix amb els responsables dels joves, però en aquest cas se'ls va preguntar sobre el comportament violent que havient tingut després de jugar intensament als videojocs, i es va fer servir l'Strengths and Difficulties Questionnaire, un qüestionari àmpliament estès a Gran Bretanya per determinar el comportament de les persones.

El contingut violent dels videojocs es va determinar a través de la classificació PEGI que s'utilitza a la Unió Europea i el sistema ESRB usat als Estats Units, així com per la pròpia classificació -sempre subjectiva- dels mateixos jugadors.

Primer es va fer una mostra prèvia a l'obtenció de les dades. D'aquesta manera, els investigadors de l'Oxford Internet Institute van poder realitzar models de comportament en els quals van definir la relació entre jugar de manera regular a videojocs violents -fet pels adolescents- i el comportament agressiu dels nois -valorat pels pares. Els resultats podien ser positiu, negatiu, lineal o parabòlic.

El resum de l'estudi és definitiu: no hi ha cap relació entre jugar a videojocs violents i un comportament agressiu en els adolescents. Molts mites s'han desmuntat amb aquest estudi científic.