Pujar al Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, a la Pobla de Lillet (Berguedà) permet fer un petit viatge amb una gran història. El trajecte de l’antic Tren del Ciment el fa una locomotora dièsel amb quatre vagons. La capacitat total és de 100 viatgers.

El recorregut, de 3,5 quilòmetres i amb una durada aproximada de 20 minuts, uneix l’antiga estació de la Pobla de Lillet amb el Museu del Ciment del Clot del Moro (antiga fàbrica Asland), al terme de Castellar de n’Hug.

A la Pobla, a l’inici del recorregut, es pot visitar l’exposició sobre carrilets i trens miners i industrials. A la segona parada, la Pobla Centre, es pot baixar i aprofitar per conèixer el Pont Vell, el nucli antic, l’església, el monestir romànic, el castell de Lillet i la serra del Catllaràs, on es troben el Xalet del Catllaràs i el santuari de Falgars.

Seguint el trajecte, un gran reclam són els Jardins Artigas, dissenyats per Gaudí. És un espai natural amb una glorieta, pont dels arcs, cascada, gruta, figures del bestiari i remor de l’aigua.

I per acabar la ruta, es pot visitar un dels conjunts fabrils més destacats de la industrialització catalana, la fàbrica Asland, convertida en Museu del Ciment, on es pot fer un itinerari per les galeries i descobrir els orígens de la fàbrica i del ciment pòrtland.