Situat al nord-oest de la província de Burgos, el principal atractiu del parc natural el constitueixen els rius Ebre i Rudrón pel canó format en el seu recorregut, amb grans tallats i làmines d'aigua com la del pou Blau, molt pròxim a la petita localitat de Covanera. És tota una joia de l'espeleologia subaqüàtica que encara no ha estat explorada íntegrament, encara que no és necessari ser un expert bussejador per gaudir dels seus encants. És un lloc ideal per ba-nyar-se després d'una jornada de visita a aquest espai de capritxoses formes.

Aquest enclavament natural està enriquit per la presència de masses arbòries, format per boscos d'alzinars, fagedes, savinars, la vegetació dels pendents rocosos? L'ecosistema que guarda és ampli i divers, amb espècies de riu i ribera i una àmplia comunitat d'ocells. Els rius han tallat espectaculars formacions que el vent i la pluja s'han encarregat de polir. Entre els molts capritxos de la roca destaca el Perentón, una pedra vertical en forma d'una xemeneia estilitzada que acompanya el curs del riu Rudrón.

Molt a prop hi ha el pou Blau, per a la majoria una petita llacuna d'aigua cristal·lina, però en realitat una referència internacional de l'espeleobusseig. Al seu interior guarda un territori de galeries subaqüàtiques i sifons que donen pas a noves galeries. Cada any es realitzen campanyes d'exploració que descobreixen nous secrets d'aquesta cova impressionant. El riu brolla en profunditat, no en superfície, i així es coneixen fins a catorze quilòmetres sota l'aigua, i diuen els mesuraments que és la cova subterrània més llarga d'Espanya. La llacuna de color blau turquesa té uns vuit metres de diàmetre i deu de profunditat.

La zona ofereix una infinitat de possibilitats. Es poden contemplar paisatges sorprenents des de Valdelateja fent senderisme pel congost de l'Ebre, o pujant al Rudrón, camí que discorre paral·lel al riu, entre Hoyos del Tozo i Moradillo del Castillo. Un entorn amb multitud d'alternatives, com la cova del Piscarciano, la fageda de Carrales, el congost dels Torns?i molt més.

El mateix poble de Covanera està ple d'encant, amb els seus carrers en pendent i la seva arquitectura tradicional. Alguns entre un penyal vistós com el que està paral·lel al riu Moradillo. De fons, el paisatge omnipresent de les gorges del parc natural, destacant sempre el Perentón. Té quatre ponts, tots de diferents èpoques, i cases a la vora de la roca, com la del barri d'Arriba.