La setmana passada vam descobrir diferents indrets per conèixer durant els primers mesos de l'any a Ponent com la floració a Aitona, l'estany d'Ivars i Vila-sana o el Gargar Festival a Penelles. Avui veurem què podem visitar des del mes de Juliol fins al mes de Desembre. Mira aquí les propostes del primer semestre.

Juliol. La gran festa de l'aigua

Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desfermat són els principals ingredients d'aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens eixelebrat i no competitiu que cada any aplega participants entusiastes amb les seves originals embarcacions casolanes. La Transsegre, la festa de l'aigua més important coneguda arreu del país, ha esdevingut una festa major d'estiu col·lectiva que té lloc entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai.

Agost. La gran festa del foc

L'Aquelarre de Cervera és la festa del foc, la música i les bruixes de les Terres de Ponent, una explosió de cultura popular que se celebra a la ciutat de Cervera cada últim dissabte d'agost. La crema d'unes 24.000 carretilles (més de 450 quilos de pólvora) avalen una festa ferotge que omple els carrers centenaris del nucli antic de Cervera de correfocs i pirotècnia. L'aquellarre és un ritual de foc únic. La màgia i originalitat de la festa se centra en el Mascle Cabró, protagonista d'una dramatúrgia que cada any es dissenya de nou, seguint el protocol de l'encesa de la Universitat, el ball de la Polla, la invocació del Boc, l'escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral.

Setembre. FiraTàrrega

L'arribada del setembre és, per a molts i moltes, el retorn a la rutina i a les tasques del dia a dia. Però també significa que a Tàrrega hi té lloc una nova edició de la fira de teatre al carrer FiraTàrrega, una de les cites més consolidades de les arts escèniques de carrer a Catalunya i d'arreu. Espectacles de carrer, circ, teatre, dansa, performances, clown, música en directe... envaixen els carrers i places de la capital de l'Urgell.

Octubre. Ruta pel pantà d'Utxesa

Tot i ser un espai creat per l'home, l'embassament d'Utxesa és avui un indret naturalitzat rodejat d'aiguamolls i una frondosa vegetació. Recorrent els seus voltants, es poden descobrir nombroses espècies d'ocells d'àmbit aquàtic i estepari. La ruta comença i acaba al Punt d'Informació d'Utxesa, situat al sud del pont que creua el canal d'unió entre els embassaments d'Utxesa i Secà. S'hi pot accedir des d'Aitona, Torres de Segre o Sarroca de Lleida. Una ruta perfecta per fer amb nens, per poder gaudir d'un entorn humit i dels petits retalls de paisatge típic de secà, amb la diversitat d'hàbitats i espècies que això comporta.

Novembre. Música sota les estrelles

Us imagineu assistir a un concert de música en un Observatori Astronòmic, amb poca llum i a cel obert, mentre observem les estrelles? Doncs tot això és possible, gràcies al cicle Música sota les estrelles del Parc Astronòmic d'Àger. A més d'escoltar el concert, els participants podran completar la visita fent observacions al parc de telescopis. Un cicle que comença cada any a principis de juny i s'allarga fins al novembre.

Desembre. La Ruta de les cabanes de volta

Us recomanem acabar l'any a Les Garrigues, una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva construcció més emblemàtica. Hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta. En aquesta ruta, que inclou els termes municipals de les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub.