Aquestes millores seran efectives en el marc del nou conveni col·lectiu que es començarà a negociar de manera immediata un cop desconvocada la vaga indefinida promoguda per CGT i ACTUB. Els sindicats s'han de reunir aquest dimarts al migdia en una assemblea per ratificar el preacord i posar fi a la vaga. Aquest matí un autobús llençadora que porta els treballadors fins a les cotxeres d'Horta ha estat sabotejat.

Un dels autobusos llençadora que porta els treballadors fins a les cotxeres d'Horta ha estat sabotejat aquest dimarts al voltant de les quatre de la matinada al passeig Maragall on uns desconeguts li han trencat un vidre lateral. Es la tercera vegada que aquest servei és sabotejat des de l'inici del conflicte.

La direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat aquesta proposta a la segona part de la reunió amb els cinc sindicats integrants del comitè d'empresa d'Autobusos, que s'ha celebrat amb la mediació del Departament de Treball i que ha acabat de matinada amb un principi d'acord, entre la direcció de l'empresa i quatre dels sindicats amb representació a Autobusos (tots menys el SIT), pendent de ser ratificat avui.E

En síntesi, el plantejament consensuat suposa la denúncia formal del conveni col?lectiu -vigent fins al 31 de desembre- i l'obertura immediata -a partir del 6 de maig i un cop desconvocada la vaga- de les negociacions per al nou conveni, amb el compromís d'incloure-hi els dos dies de descans setmanal fixos i una reducció del temps de treball sense disminució de salari.

Sistema de 225 dies de treball anuals

El nou conveni inclourà un sistema voluntari de descansos amb 96 dies de festa en 48 setmanes (dos dies de descans per setmana, excloses les quatre setmanes de vacances), mantenint els descansos actuals en cap de setmana. Els dies laborables seran 225. En una de les clàusules del principi d'acord, s'estableix que al mateix temps que s'inicia la negociació del nou conveni, a partir del 6 de maig començarà a generar-se una reducció de 25 minuts de la jornada laboral diària de cada conductor, com a avançament de l'aplicació de la normativa estatal en matèria de seguretat viària en el transport per carretera. L'efectivitat d'aquesta clàusula i del conjunt de l'acord queda condicionada al fet que es firmi el nou conveni.

L'obertura anticipada del conveni i l'aplicació d'aquestes millores depèn de la desconvocatòria per part de CGT i ACTUB de la vaga indefinida que ha començat la mitjanit passada. En cas contrari, l'empresa les considerarà rebutjades i es desvincularà del principi d'acord.

Serveis mínims

Tot i el preacord els sindicats han mantingut la convocatòria de vaga per aquest dimarts en espera que l'Assemblea es pronuncïi. Amb motiu de la convocatòria de vaga el Departament de Treball de la Generalitat ha dictat serveis mínims, que per avui preveuen de 6.30 a 9.30 h i de 17 a 20h, 50% del servei en totes les línies i la resta del dia, 25% del servei en totes les línies. Respecte el Bus del Barri, un vehicle per línia tot el dia. L'ordre de Treball especifica que l'hora d'inici dels serveis mínims és l'hora en què els autobusos han de començar efectivament el servei als terminals de les línies, no l'hora en què han de sortir de les cotxeres.