"Esperem que l'atur deixi de créixer en el segon semestre de l'any vinent", ha dit el ministre, qui ha demanat, a més, "temps perquè les mesures anticrisi puguin ser efectives".

Corbacho ha reconegut que en el primer trimestre del 2009 la taxa d'atur ja superarà l'11,3% a Espanya amb la qual es preveu tancar l'any.

El titular de la cartera de Treball ha manifestat que "és previsible que l'atur segueixi pujant en el primer semestre de l'any i que es moderi en el segon semestre de 2009".

Durant la seva conferència Corbacho ha defensat les mesures anticrisi del Govern destacant el pla per potenciar l'obra pública dels ajuntaments, que segons el ministre, suposaran, per exemple, 40 milions d'inversió pública per a l'Hospitalet, ciutat de la qual va ser alcalde.

A més ha ressaltat que "l'ICO finançarà el circulant de les empreses amb 10.000 milions d'euros" i ha advertit que ara els diners arribaran a les empreses i després, de manera més lenta, arribarà també la confiança a la gent.

No obstant això, ha demanat a les entitats financeres "que s'apressin a traslladar a famílies i empreses les ajudes que estan rebent".

Celestino Corbacho també ha assegurat que en aquest moment la Seguretat Social "ja està oberta a negociar amb empreses que siguin viables ajornaments dels pagaments de les cotitzacions".

"La Seguretat Social és la primera interessada a facilitar el futur de les empreses i si això s'aconsegueix amb determinats ajornaments de pagaments es pot parlar", ha assegurat Corbacho.

El ministre, en canvi, no ha volgut pronunciar-se sobre la congelació salarial que avui ha propugnat el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, en una entrevista a La Vanguardia, i s'ha limitat a assenyalar que els agents socials "sabran trobar el punt d'equilibri necessari que precisa l'economia".

En la seva conferència, Corbacho ha reconegut que "l'augment de l'atur és la conseqüència més greu de la parada de l'economia. A Espanya, la taxa d'atur és de l'11,3% i a Catalunya, del 9%".

"En gran part és culpa del sector de la construcció, on s'està destruint ocupació de manera molt ràpida, en un any ha crescut l'atur en 144%", ha advertit el ministre per afegir que "en un context en que no es genera ocupació, a més l'augment de la població activa segueix pressionant el mercat de treball".

Sobre la reforma de les llistes de l'atur, Corbacho ha assegurat que no es tracta que es comptin menys aturats sinó que "si hi ha 2,8 milions d'aturats no podem fer cursos de formació per a tots i cal determinar quins són els sectors emergents i quins perfils d'aturats s'adapten més a ells".

"No es tracta de comptar menys aturats sinó que la llista de l'atur deixi de ser una llista passiva perquè sigui activa i que darrere dels números hi hagi gent predisposada a treballar, per exemple premiant a la gent que està disposada a fer cursos de formació", ha assegurat el ministre que ha elogiat diverses vegades a la consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, present a l'acte.

Segons Corbacho, "el mesurador de l'atur ha de ser l'EPA mentre que l'INEM ha de ser la llista en la qual es treballi perquè la gent pugui trobar feina, el que és diferent", per concloure que "amb un 11,3% de quota d'atur l'objectiu ha de ser que una persona que es quedi sense treball estigui el mínim temps possible a l'atur.