La reducció de costos passaria, segons Navarrete, per una congelació salarial o per l'aplicació del Conveni col·lectiu del Metall. Aquesta qüestió no ha estat tractada en la trobada entre la cúpula directiva de Sony i la delegació del Govern, amb el president José Montilla al capdavant, en la qual l'executiu català ha traslladat la voluntat de 'continuar col·laborant' amb l'empresa en la mesura que hi hagi 'perspectives de garantir el futur de la mateixa'.

El passat mes de juliol la planta que la multinacional té a Viladecavalls, dedicada a la fabricació de televisors, va plantejar un pla de viabilitat que preveia una reducció important dels costos per tal d'equiparar-se als seus competidors. Segons va assegurar el president de Sony Espanya, Pedro Navarrete, en cas de no aplicar-se aquest pla perillarien 275 llocs de feina fixes a la planta, que en l'actualitat compta amb gairebé 3.000, 1.300 dels quals són fixes.

Malgrat tot, l'empresa encara no ha plantejat de manera formal cap proposta, ja que els darrers tres mesos ha treballat a plena capacitat en assumir part de la producció que la nova planta de Sony a Eslovàquia no podia assumir. Segons ha dit Navarrete, l'empresa no demana res que no contempli el Conveni del Metall, acord de mínims per a totes les empreses del sector que el conveni propi de la planta de Sony a Viladecavalls supera. 'Espero que tots ens convencem que hem de posar de la nostra part per tal que sigui viable', ha dit Navarrete en un contacte informatiu amb els periodistes.

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha reunit aquest dilluns al matí, acompanyat del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, amb els màxims dirigents de la multinacional Sony, amb implantació a Catalunya, a qui ha traslladat la voluntat de l'executiu català de 'continuar col·laborant' amb l'empresa en la mesura que hi hagi 'perspectives de garantir el futur de la mateixa', segons paraules de Montilla. Durant la reunió no su0092han abordat temes concrets. Malgrat tot, el president de la Generalitat ha assegurat que els dirigents de Sony valoren 'molt positivament' l'activitat de l'empresa a Catalunya.

Montilla ha expressat també la preocupació de l'empresa per la caiguda del consum d'aquest darrer trimestre, i ha apuntat que aquesta trobada, malgrat no tractar qüestions concretes a curt termini de la fàbrica, pretén 'treballar pel futur de l'empresa i els seus llocs de treball'. Montilla també ha explicat que els dirigents de Sony no tanquen les portes a la possibilitat de produir en un futur algun altre producte, tot i que Navarrete ha assegurat que a curt termini no es contempla.

Més turistes japonesos a Catalunya

A part de la trobada amb Sony, Montilla, Carod-Rovira i Huguet s'han reunit aquest dilluns amb el ministre d'Economia, Comerç i Indústria japónès, Toshihiro Nikai, en la qual han parlat segons paraules del president Montilla de la situació econòmica en general al Japó i a Europa. També han tractat alguns temes concrets, referents a les energies renovables i al turisme. En aquest darrer aspecte, ambdós governs han acordat contactes de treball amb la intenció du0092incrementar el número de turistes japonesos que visiten Catalunya.

Posteriorment, el president del Govern, sol en aquesta ocasió, ha estat rebut pel príncep hereu de Japó, Naruhito, a qui ha convidat a visitar Catalunya quan la seva agenda ho permeti. Montilla ha qualificat Naruhito com una persona 'molt afable' que valora 'molt positivament' la relació entre Catalunya i Japó.