El president de la Xarxa, Eduardo Molet, ha explicat que les últimes xifres publicades pel Ministeri d'Habitatge sobre transaccions immobiliàries "confirmen que el mercat està parat, però no reflecteixen fins a quin punt".

Segons l'informe, per elaborar les estadístiques del nombre de transaccions s'inclouen herències, donacions i permutes, quan en realitat no són transaccions de compravenda, de la mateixa manera que els habitatges adjudicats als bancs per impagats d'hipoteques.

L'anàlisi de Xarxa Experts Immobiliaris reflecteix que durant els últims cinc anys hi havia unes 47.000 transaccions de pisos de segona mà al mes, en què s'incloïen 6.000 transaccions que no eren compravendes, sinó herències, donacions i permutes.

Actualment, les transaccions d'habitatges de segona mà pugen a 19.000 al mes, aproximadament, de les quals 6.000 continuen sent herències, donacions i permutes, de manera que les transaccions d'habitatges de segona mà Espanya no superen les 13.000.

En aquest sentit, la Xarxa Experts Immobiliaris creu que caldria abaixar l'impost de transmissions patrimonials, que actualment és del 7% i adaptar-lo a l'existent en altres economies europees o al dels Estats Units, on és de l'1%. "A Anglaterra, per a la compravenda de pisos amb preus inferiors a 300.000 euros, aquest impost no existeix", ha apuntat Molet.

El president de la Xarxa creu que una mesura com aquesta no només serviria per augmentar el nombre de compravendes, sinó també per facilitar la mobilitat professional. "Traslladar-te a una altra ciutat per motius professionals moltes vegades no compensa si per fer-ho has de vendre la teva casa i comprar-ne una altra pagant un 7% d'impostos de transmissions", ha afegit.

Respecte a la baixada del 0,75% dels tipus d'interès anunciada la setmana passada pel Banc Central Europeu, la Xarxa Experts Immobiliaris la considera "molt positiva" per al sector, tot i que lamenta que no vingui acompanyada d'altres mesures dirigides també al sector financer, ja que les entitats espanyoles mantenen les severes restriccions creditícies que han estrangulat el sector.