El bioetanol és un combustible d’origen vegetal que es pot barrejar amb la gasolina. Es tracta d’un carburant sostenible mediambientalment, ja que és una energia renovable (no és d’una durada limitada, com la del petroli) i també permet reduir emissions de diòxid de carboni.

Amb aquesta estrena, Petromiralles es referma així com a capdavantera a tot el país en l’ús d’energies renovables. El 2002, l’operador anoienc ja va ser el primer de tot l’estat espanyol que va posar en marxa assortidors de biodièsel, que avui ja s’ofereix en 225 estacions de servei a tot Catalunya de diferents companyies.

A diferència del biodièsel, que està dirigit als vehicles que tenen un motor que funciona amb dièsel, el bioetanol és per als vehicles amb motor de gasolina. En el cas de l’estació de les Comes s’ofereix en tres modalitats: una per a tot tipus de cotxes de gasolina (amb el 5 % de bioetanol), una altra per als que tinguin el motor més nou (amb el 10 % de bioetanol) i una tercera per als cotxes que tenen el motor expressament adaptat per a aquest carburant (amb el 85 %). El mateix assortidor disposa d’un panell que permet escollir entre una de les tres proporcions de gasolina i de bioetanol. A més a més, el preu del litre és sensiblement inferior al de la gasolina tradicional de 95 octans.

En el marc de l’aposta de la companyia pel biocombustible, el gerent de Petromiralles, Josep Maria Torrens, explica que «estem treballant des de fa uns quants anys perquè sabem que el món modern no pot renunciar a la utilització de combustibles i carburants. Però també sabem que aquests productes, derivats del petroli d’origen fòssil, són causants de molts dels problemes mediambientals que amenacen el futur». Un exemple el posa amb la introducció al mercat del biodièsel, ja que «ha estat una lluita aferrissada, un treball constant de pedagogia, i encara queda molt per fer. Però ja podem dir que a casa nostra és un producte consolidat». Sobre l’estrena del bioetanol, confia que la seva acció «sigui el punt de partida perquè pugui crear-se un mercat potent, que accepti i consumeixi aquest equivalent a la gasolina, renovable i respectuós amb l’atmosfera i el medi natural».

Un carburant més net i renovable

El bioetanol és un carburant renovable d’origen vegetal obtingut a partir del tractament de vegetals rics en sucres. Es pot substituir o barrejar amb gasolines d’origen fòssil, ja que té avantatges energètics i ambientals en comparació dels carburants tradicionals. I és que, a banda de ser una aposta per disminuir la dependència dels combustibles fòssils (que tenen una durada finita), també és considerada, a més a més, una alternativa tècnicament viable a curt termini per reduir les emissions de diòxid de carboni en aquest sector, que en l’actualitat suposen el 21 % del total d’emissions de la Unió Europea.

Actualment, al mercat espanyol ja es comercialitzen vehicles amb la tecnologia necessària (anomenats Flexifuel) que poden usar bioetanol, i es preveu un creixement d’aquesta flota a la Unió Europea per tal de complir l’objectiu comunitari d’assolir una quota de biocumbustibles del 10 % sobre el total del consum de combustibles d’automoció per a l’any 2020. L’Ajuntament d’Igualada, per exemple, ja està experimentant un cotxe Flexifuel de la casa Saab apte per a l’ús amb bioetanol.