Malgrat la debilitat de la demanda, que ha comportat aquest descens de la taxa d'inflació, la Cambra de Comerç de Barcelona veu "els riscos de deflació llunyans", sobretot tenint en compte que la inflació subjacent se situa prop del 3%.

En un informe del seu servei d'estudis després de l'anàlisi de les dades de l'IPC del mes de novembre, la cambra de comerç catalana ha indicat que cal revisar a la baixa les dades de l'IPC per al 2009, fins al 2,2% a Espanya i el 2,9% a Catalunya.

Mentrestant, els estudis elaborats per entitats bancàries i organismes econòmics per a 2008 han arribat a un consens d'una inflació mitjana del 4,3% per a Espanya i del 4,4% de Catalunya, si bé Funcas ja la col·locava aquest divendres en el 2% per al tancament de l'any.

La deflació, concepte econòmic oposada a la inflació, és una caiguda dels preus en el conjunt de l'economia que es prolonga durant diversos períodes (almenys dos trimestres, segons el Fons Monetari Internacional), pel que s'exclouen les caigudes de preus en sectors concrets o que es produeixin de forma puntual.

Aquesta previsió coincideix amb la que va fer dimecres passat el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, que va ser rotund en assenyalar que no considerava "en absolut" la possibilitat que es produís una deflació el 2009, després d'afegir que la inflació tancarà aquest any al voltant del 2%.

L'última deflació que ha patit Espanya es remunta a l'època de la Gran Depressió després de la crisi del 1929, quan a l'any següent l'economia espanyola, fins a 1933, va registrar un període de baixada de preus, de la mateixa manera que en tot el conjunt de les economies mundials, que es va veure acompanyat en el conjunt d'economies occidentals per alts volums d'atur.

La llunyania d'aquest últim cas de deflació fa que la possibilitat que torni a aparèixer el fantasma del descens dels preus no es vegi com una possibilitat real a la cambra barcelonina, i més després de la superació de la resta de crisi del segle XX.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha minvat els riscos d'un retorn a un període de deflació malgrat que al novembre l'IPC descendís en el conjunt d'Espanya quatre dècimes, fins al 2,4% -la més baixa des d'agost de 2007-, i se situés a Catalunya en el 2,5%.

La "intensa caiguda" de la inflació, en paraules de la Cambra de Comerç, obeeix sobretot a l'evolució baixista del preu del petroli, que en la interanual de novembre ha caigut un 43%, i que ha afectat als preus dels productes energètics, que han passat de créixer un 9,3% a l'octubre a caure un 0,5% el mes passat.

La dada català representa la diferència més estreta respecte a la inflació de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) europea, amb un diferencial de només quatre dècimes, unes xifres que no es produïen des d'agost de 1997.

Malgrat això, el diferencial d'inflació de serveis entre Espanya i la UEM es manté elevada, en 1,5 punts, així com el diferencial dels costos salarials, de prop de dos punts, el que fa que la competitivitat de les empreses espanyoles a l'entorn europeu empitjori.