La filial de Volkswagen justifica la presentació d'aquest segon ERO davant la "persistent caiguda generalitzada dels mercats i la incertesa de la seva evolució", segons assenyala la companyia en un comunicat.

Aquest ERO és complementari a l'expedient que va aprovar recentment el Departament de Treball de la Generalitat per suspendre temporalment el contracte de 4.500 empleats durant diversos dies entre novembre de 2008 i juliol de 2009.

En aquest cas, l'ERO, també plantejat "per causes de producció", es durà a terme en el període comprès entre el 2 de febrer i el 30 de juny de 2009.

Un portaveu de la companyia ha explicat a Efe que la mesura afectarà un màxim de 5.300 empleats entre 7 i 29 dies, depenent de la línia de muntatge.

Així, la línia 1, que fabrica l'Ibiza, pararà 29 dies, mentre que la 2, que produeix l'Altea, el León i el Toledo, s'aturarà 23 dies, i la 3, dedicada a la nova berlina Exeo, estarà inactiva 7 dies.

Seat ha decidit ajustar la seva fabricació per a la primera meitat de l'any vinent per fer front a la contínua caiguda dels mercats, "sobre tot l'espanyol", però també els seus "principals destins exteriors".

"La companyia s'ha vist en la necessitat d'ajustar les seves previsions de roducció del primer semestre de 2009 a fi d'adequar la producció a la demanda prevista", ha subratllat l'automobilística.

Aquest ERO arriba tan sols uns dies després que l'empresa plantegés als sindicats la necessitat de tancar cinc dies al febrer les línies 1 i 2 de la fàbrica de Martorell a càrrec de la borsa d'hores.

El comitè d'empresa, això no obstant, va rebutjar la proposta per entendre que acceptar-la suposaria esgotar la flexibilitat de la borsa d'hores i impediria utilitzar aquesta mesura en situacions de futura necessitat.

CCOO i CGT, a més, han convocat una vaga de caps de setmana a Seat en protesta per la decisió de l'empresa d'aplicar un ERO temporal i, al seu torn, fer treballar la plantilla en dies no laborables.

La companyia té previst presentar aquest segon ERO temporal aviat davant el Departament de Treball, una cop que ho comuniqui formalment al comitè d'empresa.