També, preveuen que la taxa d'atur arribi fins a un 12,2% l'any vinent. L'informe observa que a l'ajustament que s'estava produint en el sector de la construcció per la caiguda en la demanda d'habitatges i a la desacceleració del consum privat derivada d'un mercat laboral menys dinàmic, s'han unit el debilitament de les exportacions i el seu impacte negatiu sobre la indústria.

Segons estima Caixa Catalunya, el 2008 ja es registraran descensos reals en el VAB de la construcció (un 2%), i de la indústria (un 1,9%), en contrast amb els avenços 'notables' del 2007, d'un 3,6% i un 2%, respectivament.

Aquesta evolució s'intensificarà el 2009, calculen, ja que l'activitat constructora es contraurà un 3,9%, reflex que l'ajustament en la demanda d'habitatges encara no ha conclòs; i la industrial un 3%, en un context en el qual la situació recessiva en la Unió Europea, principal mercat d'exportació, es traslladarà amb intensitat al teixit productiu domèstic.

Per la seva banda, el sector primari continua mostrant un comportament negatiu, ja que al descens del VAB del 3,5% el 2007, s'afegirà una caiguda addicional de l'1,3% aquest any. La situació millorarà parcialment el 2009, amb un increment de l'activitat del 0,3%.

L'únic sector que manté un to expansiu és el de serveis, encara que amb una 'clara tendència' de desacceleració. Després de registrar increments del VAB superiors al 3,5% en el període 2004-2007, aquest any moderarà el seu avenç al 3%, xifra encara 'bastant notable'. No obstant això, el 2009 l'activitat creixerà tot just un 0,9%, xifra insuficient per compensar, a pesar del seu elevat pes, les caigudes de producció en la resta de sectors, segons Caixa Catalunya.