Fonts de l'empresa Disbesa, dedicada, entre d'altres coses, a preparar lots de Nadal, han explicat a Efe que aquest any les cistelles nadalenques s'han reduït un 15%. A més, han estat més econòmiques que altres anys i els clients elegeixen els lots més barats o amb menys productes.

Segons Disbesa, la crisi s'ha notat més en les grans empreses que en les petites perquè "hem vist que hi ha menys empleats" que altres anys.

També els sopars d'empresa i dinars i sopars nadalencs, en general, han notat la situació econòmica, ja que aquest any han estat menys que les que es registren altres anys.

La falta de reserves que va alarmar als restaurants de Barcelona a principi de desembre s'ha pal·liat en certa mitjana amb una reducció dels preus dels menús.

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Gaietà Farràs, ha dit que els restaurants van decidir abaixar els preus, sobre un 15%, davant l'escassetat de reserves i, encara que hi ha menys gent que altres anys, "fa 30 dies prevèiem que en fos molta menys" i les perspectives eren "summament preocupants".

"L'any passat era molt difícil trobar un menú per sota dels 35 euros ja que el preu mitjà dels menús de Nadal se situava entre els 40 i els 50 euros, mentre que aquest any ha oscil·lat entre els 20 i els 40 euros", ha assenyalat Farràs.

Aquesta situació, lògicament, repercuteix en la rendibilitat dels establiments, que han hagut de tirar-li "imaginació i aguditzar l'enginy" i han optat, entre d'altres solucions, per la cuina de mercat i les matèries primes més barates.

Molts restaurants han recuperat plats exquisits i de qualitat que amb el temps havien passat de moda, "com la llengua de vedella amb bolets", que són més barats que altres com el marisc.

A aquestes altures, encara es pot trobar taula lliure en molts restaurants de Barcelona per celebrar la fi d'any, encara que els més sol·licitats ja "estan bastant plens".

Respecte a altres anys, els clients miren i negocien més el preu i, després de mirar diverses opcions, reserven a última hora, el que crea una gran incertesa en el sector.

Un estudi de Esade redueix la despesa de 950 a 910 euros per família durant aquest Nadal i apunta que el 53% de les famílies fixarà un pressupost previ a les despeses, el que permetrà "racionalitzar" més les compres.

L'informe, elaborat a partir d'una dotzena d'estudis i d'investigació pròpia, assenyala que baixen la compra de regals, i es mantenen les despeses en menjar, sortides i viatges.

Segons el professor de Esade Gerard Costa, els nens seran els "últims a assabentar-se de la crisi per Nadal", una despesa de 188 euros per fills de mitjana prevista, només un 7% menys, encara que sí està previst reduir la compra de gamma alta de joguines, la gran majoria per sobre dels 130 o 150 euros.

L'actitud davant la crisi d'aquest Nadal es resumeix, segons Costa, en "que els nens no ho notin", "dedicar més temps a comparar preus", "provar botigues noves", "apostar pel baix cost" i "primar als meus abans que als altres".

El professor Costa considera la possibilitat que en pocs anys, i producte de les noves pautes de consum que genera la crisi, els clàssics períodes de rebaixes "acabin desapareixent" per les estratègies de descompte que es fan en els preus.