Endesa invertirà el gros d'aquesta xifra, en total 320 milions, en la nova planta de cicle combinat de Bescanó (Gironès), que serà la primera instal·lació d'aquest tipus que hi hagi en aquesta província catalana.

La planta de Bescanó té ja amb els permisos pertinents d'Urbanisme i ara està pendent que Medi Ambient doni el seu vistiplau definitiu.

En total el nou cicle combinat que està projectant Endesa tindrà una potència instal·lada de 800 megawatts (MW), amb una mida semblant a Besòs 5, el nou cicle combinat, de 840 megawatts (MW) de potència, de la central d'Endesa a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), que entrarà en funcionament en el primer trimestre de 2010 i que substituirà els de Besòs 1 i Besòs 2.

Aquests nous centres de cicle combinat ja no cremen gasoil per generar electricitat, amb la qual cosa són més ecològics, i funcionen amb gas natural.

A més, en la mateixa línia de reforçar les instal·lacions de generació de Girona, Endesa invertirà altres 50 milions d'euros en un sistema de bombeig que connectarà els pantans de Sau i Susqueda.

Així es podrà bombar aigua de Susqueda a Sau de manera que el sistema sigui cíclic i més sostenible per a la conca del Ter, una de les més castigades en explotació d'aigua.

Amb el nou sistema, a més, es duplicarà la potència d'energia elèctrica generada de la qual es disposava fins ara en les dues centrals hidroelèctriques, que es col·locarà en 70 MW.

El sistema permet que l'aigua que es desembassa d'un pantà passi a l'altre, en aquest cas de Sau a Susqueda, però amb la novetat que després l'aigua es torna a bombar a Sau, creant una espècie de sistema tancat.

Aquest sistema no només recicla l'aigua sinó que representa un estalvi energètic pròxim al 20% en comparació de l'anterior, segons els seus promotors.

A Espanya, l'elèctrica té 1.200 MW instal·lats en cicles combinats, la majoria a Catalunya, amb plantes a Tarragona i Besòs, amb 400 MW en operació en cadascuna.

Endesa, que té a Catalunya 4 milions de clients, va dur a terme inversions entre 2002 i el 2006 que van superar els 5.000 milions d'euros.

El mercat català és clau per a Endesa perquè suposa el 36% dels clients, obté més del 20% del benefici i inverteix el 40% de la seva inversió en distribució.

A més, el mes de maig passat el conseller delegat del grup, Rafael Miranda, va anunciar que la companyia "està disposada a fer un esforç inversor addicional a Catalunya".

El consell d'administració d'Endesa va nomenar a Antón Costas Comesaña com a nou president del consell de la companyia a Catalunya, qui desenvolupa actualment aquest càrrec.

De la seva banda, l'exconseller José Luis Oller Ariño va passar a ocupar la vacant que deixa Costas com a defensor del client d'Endesa, càrrec que ostentava des de 2001.