31 de desembre de 2008
31.12.2008
economia

El preu dels pisos a Catalunya experimenta la davallada més gran del conjunt de l'estat

31.12.2008 | 01:00

L´Índex de Preus d´Habitatge (IPV), que mesura l´evolució dels preus de compravenda de l´habitatge lliure, ha caigut el 8,3% a Catalunya en el tercer trimestre de l´any respecte al mateix període del 2007, segons les dades publicades ahir per l´Institut Nacional d´Estadística (INE).

La dada revela, a més, que el preu ha caigut el 3,8% el tercer trimestre respecte del trimestre anterior. Des de principi d´any, aquest índex acumula a Catalunya una caiguda de sis punts percentuals.

Catalunya se situa així al capdavant de les comunitats on ha baixat el preu de l´habitatge, seguida de la Comunitat de Madrid, on ha caigut el 7%; el País Basc, amb el 6,3%; Navarra, amb el 5,3%; Aragó, amb el 5%; Balears, amb el 2,6%; la Rioja, amb l´1,9%; Astúries, amb el 0,9%; i Cantàbria, amb el 0,1%. Per contra, els preus han continuat pujant a Extremadura (2,9%), Galícia (2,4%), Múrcia (2,1%), Castella-la Manxa (1,4%), Andalusia (1,1%), Comunitat Valenciana (0,8%), Canàries (0,6%) i Castella i Lleó (0,3%).

En el conjunt d´Espanya, l´IPV ha disminuït el 3%, una caiguda que és conseqüència del descens del valor de l´habitatge de segona mà, que ha baixat en el tercer trimestre el 8,6%, mentre que la nova ha registrat una pujada del 3,7%. El descens acumulat pels preus de l´habitatge lliure en els nou primers mesos de l´any ja és del 2,3%. Aquestes dades mostren una clara tendència decreixent respecte a trimestres anteriors, ja que el retrocés del preu de l´habitatge usat s´ha accentuat en comparació del descens del 4,9% del segon trimestre i del 0,7% del primer. El mateix passa amb l´habitatge nou, preu que continua pujant, però en menys grau que en el segon trimestre (5,3%) i que en el primer (7,2%).

L´IPV, que es publicava ahir per segona vegada, no inclou l´habitatge protegit ni variables com el preu del metre quadrat i el nombre de transaccions realitzades, que sí que tenen cabuda en altres estadístiques com l´elaborada pel ministeri d´Habitatge. La diferent metodologia explica que les dades difereixin, ja que segons el ministeri el preu de l´habitatge va registrar una pujada interanual del 0,4 % fins a setembre, en arribar als 2.068,7 euros. Per elaborar la seva estadística, l´INE recull la informació del Consell General del Notariat sobre escriptures formalitzades dins del territori nacional per persones físiques, mentre que el ministeri d´Habitatge es basa en les dades aportades per l´Associació Professional de Societats de Valoració (ATASA).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook