El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dijous que la reforma laboral que el govern espanyol aprovarà al Consell de Ministres del proper 16 de juny 'reduirà l'esforç i el cost' de l'acomiadament sense que els treballadors 'perdin drets'. Ho ha dit des de Roma en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre italià, Silvio Berluscoi. El president espanyol ha destacat que el govern central vol anar cap a un model on la contractació indefinida 'sigui la norma' respecte la contractació temporal i ha afegit que la reforma també vol fer un 'canvi clar' en la flexibilitat interna a l'empresa.

La negociació per la reforma laboral entre govern espanyol, sindicats i patronal ha fracassat aquest dijous després de deu hores de reunió entre les parts. Amb el resultat obtingut, el govern espanyol remetrà als sindicats el text definitiu aquest divendres a última hora del matí, perquè el puguin analitzar, però el text ja no es negociarà, sinó que s'aprovarà la reforma per decret el proper 16 de juny.

El govern de Zapatero defensa en la reforma laboral l'aplicació del que es coneix com a 'model austríac', que consisteix en alleugerir el cost de l'acomiadament per l'empresari, però no pel treballador, de manera que el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), assumeixi 8 dels 33 dies que aquest contracte té com a indemnització per acomiadament improcedent.

També ha posat sobre la taula facilitar l'acomiadament a les empreses amb problemes econòmics, penalitzar la contractació temporal i afavorir la indefinida, proposar la reducció de jornada com alternativa a l'acomiadament, aplicar una bonificació als joves per millorar la seva formació i complementar els serveis d'ocupació públics i privats.