El fundador del grup empresarial del sector siderúrgic Celsa i un dels homes més rics de l'Estat espanyol, el manresà Francesc Rubiralta Vilaseca, va morir la nit del dimecres al dijous als 71 anys d'edat al seu domicili de Barcelona, segons va informar ahir el Grup Celsa en un comunicat. El seu funeral se celebrarà avui al tanatori barceloní de les Corts.

Tot i que actualment residia a Barcelona, Rubiralta va néixer l'any 1939 a Manresa, a l'edifici de ca la Buressa, tot i que de molt jove ja se'n va anar de la ciutat. Va estudiar Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i també es va formar a la Carnegie Mellon, IESE, Harvard i Stanford. També va ser un dels promotors de l'Institut de l'Empresa Familiar. Va ser l'any 1967 quan va crear el grup Celsa, que va dirigir fins a la seva mort. Rubiralta va consolidar l'empresa com un dels principals productors europeus d'acer, amb una forta presència internacional i també és un dels principals grups empresarials familiars de l'estat espanyol. Actualment, l'empresa té més de 8.000 empleats, distribuïts en diverses factories escampades arreu del món. L'any 2008, l'últim exercici amb dades disponibles, l'empresa va facturar 5.536 milions d'euros. El seu fill gran, Francesc Rubiralta Rubió, un dels qui va tenir amb la seva esposa, Isabel Rubió, serà la persona que el rellevarà com a president de l'empresa familiar.

A part del lideratge de la seva empresa, a Francesc Rubiralta també se li atribuïa una de les principals fortunes de l'Estat espanyol segons un rànquing elaborat pel magazine del diari el Mundo l'any 2008, que li atribuïa una fortuna valorada entre 2.000 i 2.200 milions d'euros.

Fins l'any 2006, Rubiralta compartia la propietat de Celsa i l'empresa de material hospitalari CH Wefern amb el seu germà Josep Maria, però aleshores van optar per separar els seus interessos empresarials, de manera que Francesc va quedar-se l'empresa de l'acer i el seu germà la de material hospitalari, que també és una les més importants del sector.

En l'àmbit social, el finat també va ser benefactor del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i vocal de la junta del Patronat Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. El 1997, va cofundar la Fundació Andana, per ajudar en la inves- tigació i en el tractament de l'a- nomenat trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperacti- vitat (TDAH).