Saber què és una empresa, com es pot crear i com funciona, treballar en equip i adquirir capacitats emprenedores que fomentin l'autoocupació al món rural com a sortida laboral i que permetin l'arrelament de la població al territori són alguns dels elements principals del programa Emprendre a la Meva Escola (EME), en el qual participen setze escoles rurals catalanes, cinc de les quals són de la comarca de la Cerdanya i tres de la del Berguedà.

Aquesta iniciativa es desenvolupa en el marc de Ruralactiva, impulsada per la Fundació del Món Rural (FMR). Durant el curs escolar els alumnes creen i gestionen a cada centre una cooperativa en la qual fabricaran productes que posteriorment vendran en un mercat o una fira que tingui lloc al seu poble que es farà a final del curs. D'aquesta manera, els escolars, fonamentalment de primària, poden conèixer tots els passos que es requereixen per crear i gestionar una empresa a través d'una experiència pràctica i dels diferents continguts que té el projecte.

Del Berguedà participen en la iniciativa 47 alumnes, 25 dels quals són del CEIP Gira-sol, de Montmajor (tota l'escola); 13 del CEIP Borredà (de 4t, 5è i 6è de Primària) i 9 del CEIP Serra de Picamill, de Vilada (cicles mitjà i superior de Primària). De la Cerdanya ho fan 69 alumnes, dels quals 16 pertanyen al CEIP Portella Blanca, de Lles (tota l'escola); 11 del CEIP Pere Sarret, de Martinet (de segon a sisè de primària); 13 del CEIP Ridolaina, de Montellà (de segon a sisè); 20 del CEIP Sant Serni, de Prats i Sansor (des de P-3 fins a 6è de primària), i 9 del CEIP el Puig, de Prullans (tota l'escola).

"El Programa Emprendre a la Meva Escola possibilitarà que els alumnes arribin a l'edat adulta amb la preparació suficient per, si ho creuen oportú, afrontar un futur com a emprenedors, amb la qual cosa participaran en el desenvolupament de la societat rural", ha manifestat Eduard Trepat, un dels coordinadors del projecte per part de la Fundació del Món Rural.

En concret, es tracta d'una estratègia de futur per al món rural, "ja que la creació de nova activitat econòmica amplia el ventall de serveis als ciutadans, millora la qualitat de vida i ajuda a mantenir la població existent i a atreure residents". Al mateix temps, el foment de la cultura emprenedora entre els més joves "permet formar un capital humà al territori que promogui l'ocupació i el treball en i per a la comunitat local".