El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va inaugurar dijous el primer congrés Rural Smart Grids, una trobada que pretén donar a conèixer les xarxes elèctriques i de telecomunicacions intel·ligents per crear oportunitats socials i econòmiques al món rural.

Les Smart Grids (xarxes intel·ligents) en el sector de l'energia fa anys que estan desenvolupades als Estats Units i Canadà, i altres països europeus, i estan lligades a l'electrificació rural i aprofiten energies que es poden generar en el propi territori. El Congrés es dirigeix a professionals dels sectors de l'energia, medi ambient o les TIC, o bé del món agrari o del sector públic.

El seu objectiu és que els assistents puguin conèixer de primera mà les oportunitats de negoci en el desenvolupament de xarxes intel·ligents en un sector emergent.

El conseller Pelegrí va agrair als organitzadors, col·laboradors i patrocinadors, la realització d'aquest 1r congrés, que combina el territori, l'energia i el desenvolupament. Perquè "ens mostren les oportunitats de negoci que ofereixen les smarts grids o xarxes de distribució d'energia elèctrica intel·ligent pel món rural".

Així, el Govern considera que les noves tecnologies energètiques i agronòmiques són una nova oportunitat. Per això va explicar que és bàsic seguir la dinàmica de modernització de les xarxes i dels serveis al món rural.

El conseller va incidir en com l'energia pot ajudar a diversificar i obrir nous mercats als emprenedors rurals: "és una font de noves oportunitats i models de negoci i pot ajudar a diversificar la nostra empresa o explotació".

A més va voler destacar que a les smarts grids s'uneix un major respecte al medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i la creació de riquesa al territori amb noves ocupacions i, per tant, més reequilibri territorial.

El conseller va augurar que aquest primer congrés sigui el primer de molts, i que serveixi per abordar com podem desenvolupar les xarxes intel·ligents i convertir-les en una estratègia imprescindible pel creixement i la creació d'oportunitats socials i agroindústries al món rural.

Aprofitar potencialitats

Els assistents al Congrés van entrar en contacte amb experts, que van explicar nombrosos casos pràctics d'innovacions i estratègies de futur en serveis energètics, alhora que es mostraran les oportunitats de negoci que ofereixen les Smart Grids per al món rural.

Així mateix, el Congrés va deixar palès com les noves tecnologies energètiques i agronòmiques són una oportunitat i una possible resposta a les necessitats d'energia per controlar els costos; donarà una visió global de les estratègies de futur en eficiència energètica, renovables i en serveis energètics i, finalment, també mostrarà com la confluència de les xarxes elèctriques i les telecomunicacions pot oferir una alta qualitat de servei en energia per al medi rural de manera sostenible.

En definitiva, el 1r Congrés Rural Smart Grids vol difondre el concepte i les oportunitats de les xarxes elèctriques intel·ligents i posar en contacte les empreses, els tècnics i les institucions, per aprofitar al màxim l'energia a través de les TIC i de trobar solucions a les mancances energètiques que hi ha al territori català i aprofitar-ne les potencialitats.