El grup portuguès Sonae ha comunicat aquest dimarts a la tarda al comitè de l'empresa Tradema -dedicada a la fabricació de taulers aglomerats- que tanca la planta de Solsona. Amb un total de 140 treballadors, es tracta de l'empresa més important de la comarca. La direcció de Tradema s'ha reunit amb els consellers Mena i Pelegrí, l'alcalde de Solsona i els representants dels treballadors per comunicar la seva decisió. El Govern s'ha compromès a liderar un procés per buscar alternatives per crear oportunitats econòmiques relacionades amb la fusta i la biomassa. El president del comitè, Jordi Cases, ha explicat que l'empresa ha argumentat que la planta de Solsona "és la menys productiva del grup".

L'empresa Tradema -que forma part del grup portuguès Sonae- ha comunicat aquest dimarts a la tarda als representants dels treballadors la seva intenció de tancar la planta de Solsona. Es tracta de l'empresa més important de la comarca que dóna feina directa a 142 treballadors i de manera indirecta a prop de 160 persones més. L'empresa ja havia aplicat tres ERO i, segons ha explicat el president del comitè d'empresa "l'activitat a la planta actualment estava sota mínims".

La direcció de l'empresa ha comunicat la seva decisió en el transcurs d'una reunió on hi ha assistit els representants dels treballadors, el conseller en funcions d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, el conseller en funcions d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, i altres agents econòmics i polítics de la comarca del Solsonès. A fora del Centre Tecnològic Forestal -lloc on se celebrava la reunió-, més de 100 treballadors de l'empresa s'han concentrat per conèixer de primera mà la decisió de l'empresa.

El president del comitè ha explicat que la direcció de l'empresa ha argumentat "pèrdues" i "crisi del mercat". Tot i això, segons ell, aquesta situació l'ha portada "la mala gestió per part de l'empresa en temes d'inversió i, per això, hem quedat fora de joc" però "la planta de Solsona, per la seva ubicació, sempre ha estat a l'alçada del mercat i no entenem perquè s'ha optat per aquesta via". L'empresa, a banda de la planta de Solsona, en té una altra a Linares i a França.

La setmana que ve empresa i comitè es reuniran per començar a acordar les condicions del tancament. "Nosaltres hem sol·licitat que retardin la presentació de l'expedient d'extinció perquè llavors ja vas marcat per les dates i ens trobem al voltant de Nadal que són molt mals dies", ha explicat Cases. A més, el president del comitè ha assegurat que intentaran "consensuar al màxim totes les opcions perquè la sortida dels treballadors no sigui traumàtica" i també ha explicat que han demanat a l'empresa que "tots els treballadors disposin dels dos anys d'atur que els hi corresponen".

El Govern es compromet a buscar alternatives econòmiques relacionades amb la fusta

El director general d'Indústria, Joan Sureda, ha explicat que la Generalitat s'ha compromès davant dels treballadors a "liderar un procés per buscar alternatives al voltant de la fusta". Segons ell, a Catalunya "tenim fusta amb excés i això és una font de riquesa si la saben aprofitar i pot ser una gran font de treball i oportunitats". Per això, ha explicat Sureda, "contractarem una consultora Finlandesa líder en el sector de la fusta perquè ens dibuixi els escenaris de futur".

Per la seva part, el president del comitè ha explicat que la reunió amb els representants del Govern ha estat "molt positiva" perquè "els agents polítics, socials i econòmics s'han compromès a buscar projectes alternatius per impulsar el teixit productiu de la comarca de Solsona". Tanmateix, Cases ha afirmat que "difícilment aquests nous projectes tindran capacitat per donar feina" als 140 treballadors que es veuran acomiadats de Tradema.

L'empresa anuncia que traslladarà l'activitat de Solsona a la planta de Linares

A través d'un comunicat, l'empresa Tradema ha anunciat que concentrarà la producció dels taulers aglomerats a la planta que té a Linares (Jaén) per "contrarestar els resultats negatius que arrastra des del 2008". La companyia explica que aquesta mesura suposarà l'amortització dels 142 llocs de treball que té la planta de Solsona, ja que "no es veuen perspectives de recuperació a mitjà o llarg termini en el sector de la fusta".

Tradema explica que des del 2008 l'empresa acumula pèrdues que sumen 26 milions d'euros provocades per "la caiguda de vendes -del 33% al mercat nacional- i també per les despeses d'explotació de la planta". Segons la companyia, la planta de Solsona genera el 24% de les vendes i el 41% de les pèrdues de l'empresa fins el mes d'octubre de 2012.

Finalment, en el comunicat, l'empresa anuncia que col·labora amb les administracions públiques i amb el comitè d'empresa per "buscar alternatives de futur per la planta i pels seus treballadors i també en un pla social que ajudi a mitigar els efectes d'aquesta mesura per la comunitat".