L'Ajuntament de Súria va lamentar ahir els intents d'"instrumentalització política" del procediment judicial del cas Iberpotash, que dimecres va dur l'alcalde, quatre regidors i dos tècnics als jutjats de Manresa a declarar per una acusació de prevaricació. En un comunicat fet públic ahir per l'Ajuntament, s'assenyalen "diferents grups" pel "deteriorament" que la politització del procés "suposa per a la imatge institucional de l'Ajuntament i de les administracions públiques en general, i pel qüestionament implícit de l'honorabilitat dels seus membres". La CUP s'ha presentat com a acusació particular en el procés iniciat per una denúncia de l'advocat mediambientalista barceloní Christian Morron.

L'Ajuntament expressa en aquest comunicat "la plena confiança en l'administració de justícia i en una ràpida resolució del procediment judicial", i es ratificava a manifestar "el convenciment que la tramitació administrativa de la pista forestal d'accés provisional a la projectada rampa minera i del seu posterior Pla Especial Urbanístic, en l'àmbit propi de les competències municipals, s'ha portat a terme d'acord amb les exigències de la vigent normativa urbanística". El govern municipal reitera que les seves competències en aquest projecte "afecten exclusivament la tramitació administrativa de les obres exteriors, com la pista d'accés provisional a la rampa i el Pla Especial Urbanístic per l'accés a la rampa, però no els treballs subterranis de construcció de la rampa, que són competència de l'autoritat de mines".

En el comunicat, l'Ajuntament recorda que "l'elecció dels terrenys per a l'execució de la pista d'accés provisional a la rampa va ser una proposta d'Iberpotash, com a única promotora de les obres, després d'estudiar tres alternatives presentades per una enginyeria privada contractada per la mateixa empresa".

El procés engegat per la denúncia de Morron es basa en el fet que el projecte de rampa d'Iberpotash s'hauria iniciat (el mes de setembre passat) sense que es disposés del Pla Especial Urbanístic, que no es va aprovar fins al mes passat. Segons l'alcalde Josep Maria Canudas, "nosaltres consideràvem que no necessitàvem tenir el pla especial aprovat, i la Generalitat en tot moment ens va dir que el procés era correcte". Amb tot, i arran de la denúncia, la mateixa Generalitat va aturar les obres perquè s'havien començat sense el pla damunt la taula. L'empresa està pendent de poder reprendre els treballs en els propers dies, un cop la Comissió d'Urbanisme ja ha donat el vistiplau definitiu al pla.