La Junta de Govern de l'Ajuntament de Súria va aprovar dijous, en una reunió extraordinària, la llicència municipal d'obres per construir l'accés a la polèmica rampa de la mina de Cabanasses, que promou Iberpotash.

La decisió de la Junta de Govern va ser comunicada ahir a l'empresa i a la direcció general de Territori i Sostenibilitat, al departament de Disciplina Urbanística de la conselleria de Territori i Medi Ambient, a l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada de Barcelona i a la subdirecció general de Mines del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, segons que van explicar fonts municipals.

Iberpotash va presentar aquesta sol·licitud de llicència d'obres després de la recent aprovació del Pla Especial Urbanístic sobre l'accés a la rampa de la mina de Cabanasses. A requeriment de l'Ajuntament, l'empresa també va presentar documentació comple- mentària per a la realització d'aquest tràmit.

La rampa d'Iberpotash es va començar a construir el mes de setembre sense que s'hagués aprovat el Pla Especial que requeria l'obra, segons la normativa. Una denúncia presentada pel despatx d'advocats barceloní Estudi Jurídic Ambiental va motivar una resolució de la Generalitat per la qual s'instava l'empresa a aturar les obres i a l'Ajuntament de Súria a revisar la tramitació dels permisos concedits fins aleshores.

Finalment, el passat mes de febrer la comissió territorial d'Urbanisme va donar la llum verda definitiva al pla urbanístic (que atenyia el camí d'accés provisional a la rampa per fer-hi els treballs de construcció) i l'empresa va poder reprendre les obres d'un túnel d'enorme complexitat tècnica, que preveu connectar el cor de la mina amb la superfície.

Amb tot, el projecte ha dut l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, quatre regidors i dos tècnics municipals als jutjats, imputats de prevaricació. Un d'aquests regidors, Joan Castellà, copropietari dels terrenys per on transcorre la pista provisional, va ser imputat, també, per tràfic d'influències.